/ Nieuws

In Memoriam Crafty Cockney

03-5-2018 08:25

Eric Bristow behoort tot de eerste dartshelden van mij en mijn generatie. Hij behoorde tot de grote drie van de jaren ’80. John Lowe, Eric Bristow en Jocky Wilson waren de spelers die in die tijd domineerden. Een perfect trio van een saaie solide speler die nooit buiten de lijntjes kleurde, John Lowe. Een volkse, vaak “net-niet” speler, Jocky Wilson. En de koning van zijn tijd, Eric Bristow. De laatste was de beste, maar had de andere twee natuurlijk wel nodig om nog groter te worden dan hij al was. Bristow was goed gebekt, jong en bij vlagen ook flink arrogant. Daarnaast had hij altijd gelijk, althans dat vond hij en dat is tevens een eigenschap die hij nooit is kwijtgeraakt. Toen ik net geïnteresseerd raakte in darts keek ik uren aan videobanden bij mijn dartvrienden Thomas en Tariq die bijna de hele WK geschiedenis bewaard hadden. Ik moet tientallen uren naar Bristow hebben gekeken en dat verveelde eigenlijk nooit. Waar hij speelde, daar gebeurde wat.

Eric Bristow was een groot kampioen. Op 9 februari 1980 won hij zijn eerste wereldtitel op zijn 22e als hij mede Londenaar Bobby George in de finale van The Embassy verslaat. Een finale waarvan mensen ruim 35 jaar later nog zeggen dat deze wedstrijd het darten definitief heeft veranderd. Een combinatie van twee spraakmakende spelers, een prachtige setting, show, glamour en een topwedstrijd gaven darts een ongelooflijke boost. Na deze zege zal Bristow in de daaropvolgende elf jaar nog negen keer de finale halen en nog vier wereldtitels bijschrijven, wat hem zonder twijfel de beste speler van de jaren ’80 maakt. Naast zijn WK titels wint “The Crafty Cockney” ook nog vijf keer de Winmau World Masters en talloze andere titels. In een periode waarin alle statistieken niet zo nauw worden bijgehouden weet iedereen één ding: Bristow is de beste.

Eric Bristow was niet alleen een groot kampioen, maar ook een echte leider voor zijn generatie. Hij behoorde tot de groep van spelers die begin jaren ’90 brak met de BDO en de latere PDC vormden. Hij was de ontdekker van Phil Taylor, sponsorde ‘The Power’ in zijn eerste jaren en bleef gedurende de carrière van Taylor een klankbord voor de grote kampioen. Nooit stak Bristow zijn mening onder stoelen of banken en dat bracht hem ook regelmatig in de problemen, want hij kon ook zeer ongenuanceerd zijn. Toch werd hij alom gerespecteerd om zijn kwaliteiten en je wist bij hem “What you see, is what you get”. In 1989 werd hij geëerd met een MBE, zeg maar de Britse equivalent van de Nederlandse ridderorde, al wordt de Britse variant wat minder vaak uitgedeeld. Bristow ontvangt de eer voor zijn verdiensten voor de dartsport, hij is dan dus al vijfvoudig wereldkampioen.

Eric Bristow ontmoette ik voor de eerste keer in het begin van de jaren ’90 als hij op papier al niet meer de beste speler van de wereld is. Hij is dan al getroffen door darteritus en kan de nieuwe concurrenten niet langer het hoofd bieden. We kunnen nu ook definitief concluderen dat de darteritus een einde maakte aan zijn professionele loopbaan als topdarter. Misschien niet meer de beste in die tijd, maar hij was nog wel de grote man en zal dat met name in Groot-Brittannië tot de dag van vandaag ook blijven. Beroemd zijn de verhalen dat hij toernooien weet te winnen in verre buitenlanden terwijl hij samenspeelt met de taxichauffeur die hem van het vliegveld ophaalt. Maar ook de legendarische drinkestafettes die de spelers in die tijd hebben zijn natuurlijk heerlijk voer voor een jonge darter als ik. In die tijd is hij voor mij een echte held, daar durf je niet echt mee te praten, maar aandachtig luisteren naar de oorlogsverhalen deed en doe ik nog altijd met veel plezier.

Eric Briwow leerde ik later wel wat beter kennen, met name in 2008 als een deel van de helden uit de jaren ’80 een eigen Premier League gaan spelen die de naam League of Legends krijgt. Naast Bristow doen daar andere toppers aan mee als John Lowe, Bobby George, Keith Deller en Bob Anderson. Ik krijg de eer om samen met “Little Richard” Ashdown scheidsrechter te mogen zijn en we wisselen die taak af met het aansturen van de cameramensen als de ander op het podium staat. Aan het begin van de competitie mogen zowel Richard als ik een wedstrijd uitkiezen die we willen doen als scheidsrechter. Richard kiest voor de herhaling van de WK finale van 1980 tussen Bristow en George. Ik kies voor de wedstrijd tussen twee van de helden uit mijn jeugd; Eric Bristow en John Lowe. Voor mij het duel dat de jaren ’80 symboliseert. De wedstrijd werd uiteindelijk gespeeld in Stoke-on-Trent onder toeziend oog van Phil Taylor en is voor mij persoonlijk één van de hoogtepunten uit mijn dartsloopbaan. En ik kan u vertellen, daar zijn ook nog beelden van zelfs: Link naar YouTube

Eric Bristow is de tweede van de grote drie die ons heeft verlaten. De dartswereld verliest wederom een icoon. Na het overlijden van Jocky Wilson in 2012 is er van de grote drie uit de jaren ’80 nu nog maar één over – opvallend genoeg de oudste van de drie - John Lowe. Beide mannen overleden overigens tijdens de Premier League, een competitie die in hun tijd nog niet bestond, maar waar ze zeker bij zouden zijn geweest. De herdenking van beide mannen door hun opvolgers heeft bij mij het kippenvel duimendik op mijn armen doen staan. Ik hoop maar dat de aankomende generaties ook niet vergeten wat deze mannen voor de sport hebben betekend. Natuurlijk is het daarom niet meer dan logisch om de herinnering ook bij aankomende generaties levend te houden en de beker die te winnen is bij de Grand Slam of Darts vanaf nu de Erich Bristow Trophy te noemen.

Rust zacht Eric.
Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist

/ MEER NIEUWS

Dan Dawson probeert Nederlands eten: 'Dit is walgelijk!'
Jacques Nieuwlaat en de Engelse commentator Dan Dawson gingen december vorig jaar een weddenschap met elkaar aan. Ze voorspelden de eerste en tweede ronde van het WK, en de verliezer trakteerde de winnaar op pakket met lokale producten.
Lees meer
Butler hoopt met US Darts Masters op eerste tv-optreden sinds hartaanval
Larry Butler gaat een poging wagen om deel te mogen nemen aan de US Darst Masters. De Amerikaan heeft zich ingeschreven voor het kwalificatietoernooi van het World Series-evenement.
Lees meer
Hankey zet in op terugkeer naar de top: 'Ik ben een van de besten die er is'
Ted Hankey heeft zijn amibiteuze plannen voor de toekomst gedeeld. De 51-jarige darter hoopt binnenkort weer aan de top van het dartscircuit te staan. "Ik weet dat ik nog steeds een van de besten ben die er is."
Lees meer
De Sousa finisht 39 zoals je nog nooit gezien hebt! (video)
Jose de Sousa had in de vierde leg van zijn partij tegen Daryl Gurney op de Danish Darts Open 39 over. De Portugees maakte een rekenfout.
Lees meer
Van Barneveld definitief niet naar World Matchplay
Raymond van Barneveld zal niet deelnemen aan de World Matchplay. De Nederlander heeft te weinig ponden binnengesleept om aanspraak te mogen maken op een startbewijs.
Lees meer
Nederlanders succesvol in Engeland, 15-jarige Engelse wint vier titels
Wesley Harms en Richard Veenstra zijn dit weekend met titels teruggekeerd vanuit Engeland. De twee wonnen samen het koppeltoernooi 'England Pairs', terwijl Harms met de England National Singles ook een individuele prijs pakte.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken