/ Nieuws

Meer kwantiteit, geen kwaliteit

06-7-2018 12:05

Laat ik beginnen met nog even kort terug te komen op mijn column van vorige maand. Ik heb zelden zoveel reacties gekregen op een stukje, veel positieve reacties, maar ook voldoende minder positieve reacties. Geen probleem, niemand is verplicht om het met me eens te zijn. Maar voor diegenen die denken dat ik de BDO, de WDF of welke organisatie dan ook haat, belachelijk maak of niet volg raad ik aan het stukje nogmaals te lezen, dat kan hier.

Deze maand bracht de PDC het nieuws naar buiten dat hun hoogmis, het William Hill World Darts Championship 2019, van 72 naar 96 spelers gaat uitbreiden. De reacties op dit nieuws lopen erg uiteen. Natuurlijk vinden de meeste spelers het goed nieuws, immers meer plekken en meer prijzengeld is goed voor hen. Maar wordt het WK er nu echt veel beter van? De uitbreiding zit hem namelijk echt niet in kwaliteit, maar alleen in kwantiteit. Simpelweg gezegd komen er 24 wedstrijden bij tussen spelers die tot vorig jaar niet goed genoeg waren om op het WK te spelen. Dat zijn zes sessies van vier wedstrijden die met name in de middagen voor kerst worden uitgezonden. Wie zit er nu echt te wachten op, pak-em-beet, Noel Malicdem tegen Scott Taylor? Naast de volgers die echt alles willen zien denk ik dat alleen de familieleden van bovengenoemde spelers aan de buis gekluisterd zullen zitten. Aan de andere kant: het WK leeft altijd, zo lijkt het.

Ook ik heb ik er toch wel zin in; ik ben namelijk een romanticus en hoop dat er uit een niet eerder ontdekt gebied een speler komt die iedereen er genadeloos afgooit. Ik denk aan een jongeman die tot vandaag nog nooit gehoord had van een WK darts. Per ongeluk komt hij met zijn kano om zijn jaarlijkse boodschappen te doen bij de lokale buurtsuper op 50 kilometer roeien van zijn jungledorp in Brazilië. Daar is het nieuws op de radio: er komt een kwalificatietoernooi voor het WK Darts. Iedereen mag meedoen en het is binnenkort en nog geen 100 kilometer verderop. De jonge man koopt een dartbord en een set pijlen, gaat naar het plaatsingstoernooi en gooit daar iedereen naar huis. Een paar maanden later stapt hij voor de eerste keer in een vliegtuig en reist samen met zijn tolk naar Londen. Een sprookje ontvouwt zich en in een zinderende finale gooit Pedro Dominguez de nummer één van de wereld, Michael van Gerwen ervan af….

Het klinkt natuurlijk fantastisch en ik weet zeker dat de PDC en Barry Hearn zo wel eens juichend wakker worden. Meer waarschijnlijker is echter dat we gewoon extra toernooivulling krijgen. Ik geloof niet dat spelers die in één of twee jaar niet goed genoeg zijn om de top te halen nu ineens een toegevoegde waarde zullen zijn. Ik gun eenieder zijn “fifteen minutes of fame” en ik denk dat het voor een aantal spelers de beste betaaldag uit hun loopbaan zal worden, maar ik zet wel vraagtekens bij wie er worden uitgenodigd. Er mogen zich bijvoorbeeld twee dames melden aan het begin van het toernooi. Prima natuurlijk, ik ben gek op vrouwen, al gaat het in tegen wat de PDC altijd heeft geroepen: iedereen die denkt goed genoeg te zijn mag zich meten met de rest op gelijke voet. Er wordt nu toch een uitzondering gemaakt en dat gaat ten koste van twee andere spelers. En waarom wel een apart kwalificatietoernooi voor dames en niet voor linkshandige spelers, rolstoeldarters of commentatoren? Het riekt naar discriminatie. Mocht één van deze twee dames overigens een potje winnen dat pakt ze meer prijzengeld dat wanneer ze het officiële WK voor dames op Lakeside wint. Trouwens, heren die meedoen aan het PDC WK mogen niet meedoen op Lakeside…. geldt dat voor de dames ook?

Onder de streep denk ik dat de uitbreiding van het aantal deelnemers goed zal zijn voor de Nederlandse afvaardiging. Via deze nieuwe weg gaan zich waarschijnlijk vier landgenoten plaatsen die anders in december op de bank naar mijn gelul hadden moeten luisteren. Ally Pally lijkt me een stuk betere plek. Fijne vakantie allemaal en tot september.

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist


/ MEER NIEUWS

Dan Dawson probeert Nederlands eten: 'Dit is walgelijk!'
Jacques Nieuwlaat en de Engelse commentator Dan Dawson gingen december vorig jaar een weddenschap met elkaar aan. Ze voorspelden de eerste en tweede ronde van het WK, en de verliezer trakteerde de winnaar op pakket met lokale producten.
Lees meer
Butler hoopt met US Darts Masters op eerste tv-optreden sinds hartaanval
Larry Butler gaat een poging wagen om deel te mogen nemen aan de US Darst Masters. De Amerikaan heeft zich ingeschreven voor het kwalificatietoernooi van het World Series-evenement.
Lees meer
Hankey zet in op terugkeer naar de top: 'Ik ben een van de besten die er is'
Ted Hankey heeft zijn amibiteuze plannen voor de toekomst gedeeld. De 51-jarige darter hoopt binnenkort weer aan de top van het dartscircuit te staan. "Ik weet dat ik nog steeds een van de besten ben die er is."
Lees meer
De Sousa finisht 39 zoals je nog nooit gezien hebt! (video)
Jose de Sousa had in de vierde leg van zijn partij tegen Daryl Gurney op de Danish Darts Open 39 over. De Portugees maakte een rekenfout.
Lees meer
Van Barneveld definitief niet naar World Matchplay
Raymond van Barneveld zal niet deelnemen aan de World Matchplay. De Nederlander heeft te weinig ponden binnengesleept om aanspraak te mogen maken op een startbewijs.
Lees meer
Nederlanders succesvol in Engeland, 15-jarige Engelse wint vier titels
Wesley Harms en Richard Veenstra zijn dit weekend met titels teruggekeerd vanuit Engeland. De twee wonnen samen het koppeltoernooi 'England Pairs', terwijl Harms met de England National Singles ook een individuele prijs pakte.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken