/ Nieuws

Raymond van Barneveld legt pijlen na WK 2020 neer

19-11-2018 11:59

Raymond van Barneveld heeft zijn afscheid aangekondigd. De Nederlandse grootheid beëindigt volgend jaar zijn professionele dartscarrière. “Het WK van 2020 wordt mijn laatste toernooi.” 

Van Barneveld nam vorige maand het besluit. “Jaco, mijn manager, kwam naar me toe. Hij zei: ‘Je moet veel verdedigen volgend jaar. Hoe zou je het vinden om eind volgend jaar te stoppen?’ Ik schrok, maar ik ben erover na gaan denken”, vertelde Barney.

Gezondheid
Van Barneveld heeft meerdere redenen om een einde aan zijn profcarriere te maken. Zo wordt het fysiek steeds zwaarder voor hem. “Het vergt veel van me. Mijn lichaam wil niet meer zoals 25 jaar geleden. Ook met mijn gezondheid”, zegt Van Barneveld, die kampt met diabetes. “In mijn kop wil ik nog wel, maar het wordt zwaarder en zwaarder.”

Daarnaast is de prijzenkast van ‘Barney’ al vier jaar leeg. In 2014 won hij met de Premier League zijn laatste grote toernooi. “Meedoen is belangrijker dan winnen, zeggen ze altijd. Ik draai het altijd om. Winnen is belangrijker dan meedoen. Ik ben een geboren winnaar. Als dat dan een, twee en nu zelfs vier jaar uitblijft, begin je je opvulling te voelen. Als je het gevoel hebt dat je geen prijzen meer kan winnen, moet je realistisch zijn.”

Pijn
“Vorige week won je van Michael van Gerwen (op de World Series Finals red.) en fleur je even op, maar dan krijg je daarna genadeloos op je broek van James Wade. Je gaat twijfelen, pijlen wisselen. En dan maak je jezelf helemaal gek.”, vervolgt hij. “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus. Ik merk dat ik steeds meer aan die verliezerskant sta. Ik zoek altijd excuses.”

Daarnaast beïnvloedt het drukke dartbestaan ook het privéleven van Van Barneveld. “Mijn huwelijk leidt eronder en ik kan nooit bij verjaardagen zijn. Mijn kleinzoon wordt binnenkort 3 jaar. Ik ben nog nooit op zijn verjaardag geweest. Mijn kleindochter wordt 1 en opa is er weer niet. Ik ben dit jaar 4 goede vrienden verloren, die ik geen laatste eer heb kunnen bewijzen omdat ik in een vliegtuig zat.”

Het einde
Het ging ook even door het hoofd van Van Barneveld om nog eerder te stoppen, maar dat is geen optie. “Dat is dan wel erg kort. Mensen hadden misschien ooit nog een keer naar Raymond van Barneveld willen komen kijken. Ik wil ze de kans geven om mij nog te zien spelen. Ik kan dus niet zeggen om na dit WK al te stoppen.”

“Ik wil dit laatste jaar nog knallen”, zegt hij. “Ik hoop dat ik nog overal bijzit, maar dat heeft te maken met mijn rankingpositie. Ik hoop op een wildcard voor de Premier League om iedereen gedag te zeggen en zou nog graag uitgenodigd worden voor de World Series.”

Tot slot vertelt Van Barneveld over zijn gevoel bij zijn besluit. “Het is ook een stukje opluchting”, zegt hij. “Maar ook heel veel verdriet. En dat valt niet mee.”

1 Van Barneveld: 'Het is mooi geweest'

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Just didn't happen for me tonight. Not sure why. Mensur played fantastic full credit to him. I'll work hard to mak… https://t.co/QpVoIk4NSR
Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Had a good rest after the World Championships, now it’s time to get back to business and get the new season off to… https://t.co/YEPLygR3gC
Arrived in Milton Keynes ahead of the Masters this weekend..... can’t wait to make my debut tomorrow night ???? thanks… https://t.co/dRxKjJJGs5
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
I wish all 16 players good luck in the Masters !! And @GaryAnderson180 a speedy recovery !! I am preparing for the… https://t.co/F2Bozy5m1d
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken