/ Nieuws

SPECIAL - Paul Nicholson: 'Soms dacht ik dat ik nooit meer op het WK zou staan'

01-12-2018 19:12

In de aanloop naar het WK brengen de redacteuren van RTL7Darts ieder een speciaal artikel over een WK-deelnemer naar keuze. Vandaag leest u het persoonlijke verhaal van Paul Nicholson, opgetekend door Guy Habets.

In 2010 won Paul Nicholson de Players Championship Finals. De Australische darter, wiens wieg in het Engelse Newcastle staat, werd acht jaar geleden door zelfs Phil Taylor gevreesd en had met zijn 'bad boy'-gedrag op en naast het podium meer vijanden dan vrienden in de dartswereld. Een reeks slepende blessures gooide echter roet in het eten. Nicholson doorging een lange revalidatie en het was maar de vraag of The Asset ooit nog op zijn oude niveau zou kunnen komen. Nu is hij, na een afwezigheid van vier jaar, tot zijn eigen vreugde weer terug op het hoogste podium: "Het zal heel goed voelen om het podium weer op te gaan, want op sommige momenten dacht ik dat ik er nooit meer als speler zou staan."

Op zondag 31 januari gooide Paul Nicholson na vierentwintig spannende legs tegen Mervyn King een cruciale dubbel acht. Met die ene pijl verzekerde de Australiër, die eerder op de dag al van Adrian Lewis en Phil Taylor had gewonnen, zich van de Players Championship Finals-titel van 2010. De dartswereld maakte definitief kennis met The Asset. "Ik leefde een paar weken in een droom nadat ik die titel had gewonnen", vertelt Nicholson over het absolute hoogtepunt van zijn carrière. "Het duurde een tijdje voordat ik er klaar voor was om majors te winnen, ook omdat ik destijds problemen in mijn persoonlijke leven had."

Na zijn eerste majortitel stapelden de goede resultaten zich dan ook op voor de in Newcastle geboren Australiër. Hij werd een gevreesde tegenstander voor veel spelers en viel op door zijn onbegrensde zelfvertrouwen. "Ik denk dat 2011 daarna het beste jaar uit mijn carrière was", vertelt Nicholson over die periode. "Ik won drie toernooien op de Tour en in de zomer van dat jaar dacht ik dat ik de beste speler ter wereld was. Ik denk dat ik meer titels had moeten winnen in dat jaar, ook majors. Helaas kreeg ik het niet voor elkaar."

Destijds gingen er veel stemmen op om Nicholson uit te nodigen voor de Premier League in 2011 of in 2012. Uiteindelijk ging de voorkeur naar anderen, maar The Asset treurt daar helemaal niet om. "Ik denk dat ik gecrasht zou zijn als ik toen was geselecteerd. Ik was er niet klaar voor geweest en het publiek zou me gekruisigd hebben. Ik ben blij dat ik tot nog toe nooit in de Premier League heb gespeeld, omdat ik niet denk dat de druk van dat evenement bij mij past. Misschien ben ik vandaag de dag sterker, maar ik ben lang nog niet goed genoeg om overwogen te worden."

Helaas voor de Australiër sloeg het noodlot toe. Blessures aan zijn nek, schouder en pols stopten zijn ontwikkeling. "Ik heb door deze blessures tot drie keer toe mijn worp aan moeten passen en mijn trainingsschema moeten veranderen", geeft Nicholson een inkijkje in zijn revalidatieproces. "Het was moeilijk voor me, aangezien ik het gevoel had dat ik in de bloei van mijn carrière had moeten zitten. In plaats daarvan kon ik alleen maar toekijken door herhaalde pijntjes, ongeluk en continue mentale problemen zoals twijfel en een gebrek aan zelfvertrouwen."

"Met behulp van yoga en de steun van mijn vriendin en haar familie ben ik er bovenop gekomen", vertelt Nicholson. "Voor het eerst in lange tijd ben ik gelukkig in mijn privéleven. Ik heb ook veel hulp gehad van mijn manager en mijn sponsor, die mij door dik en dun hebben gesteund en mij de kans hebben gegeven om dingen uit te proberen die mij als speler hebben doen groeien. Yoga heeft er voor gezorgd dat ik mijn mentale gezondheid onder controle heb gekregen en het is er altijd om me te helpen goed te ademen, mijn tijd te nemen en overnieuw te beginnen wanneer nodig."

De laatste jaren is The Asset vaak te horen als commentator bij de diverse toernooien op de vloer en op het podium. "Ik vind het heerlijk om in de media te werken. Of het nou commentaar geven op de radio, commentaar geven voor de PDC of meewerken aan hun online kanaal 'The Darts Show' is. Ik ben blij dat ik die kansen heb gekregen en het heeft er ook aan bijgedragen dat ik mijn zelfvertrouwen terug heb gekregen. Dat heb ik mee kunnen nemen in mijn eigen spel. Als ik dit niet had kunnen doen denk ik echt dat ik twee jaar geleden gewoon gestopt was. Ik heb door het commentaar geven ook veel van andere spelers geleerd en ik vind het dan ook prettig om naar wedstrijden te kijken als fan, als commentator of als speler."

Nicholson is na vier jaar afwezigheid weer terug op het hoogste podium. De Ier Kevin Burness is op vrijdagmiddag 14 december zijn tegenstander. "Ik ga het moeilijk krijgen tegen Kevin, het is een solide speler die zich knap gekwalificeerd heeft. Sommige mensen praten al over het duel dat ik met Gary (Anderson, GH) ga spelen in de tweede ronde, maar ik vat het duel met Kevin zeker niet te makkelijk op. Daarvoor ben ik te blij dat ik terug ben. Het is echt een beloning voor al het harde werk dat ik gedaan heb. Ik ben heel geïnteresseerd om te zien wat het publiek denkt van mijn terugkeer, want dartsfans hebben meestal een goed geheugen. Ze zullen misschien nog steeds denken dat ik een controversieel persoon ben, maar dat ben ik niet. Ik ben gewoon iemand die wil winnen, die de mensen wil vermaken maar ook zichzelf wil blijven."

Het bad boy image, zoals Nicholson dat voor zijn blessures had, heeft The Asset een beetje laten varen. Toch hoopt hij stiekem nog dat hij zijn fans op eigen wijze kan blijven vermaken. "Ik vond het prachtig om te transformeren van Paul Nicholson naar The Asset", legt hij uit. "Ik was op het podium een totaal ander persoon dan ik in werkelijkheid ben. Uiteindelijk zocht ik te vaak de grens op en ging ik er ook wel eens overheen, dus werd ik geïnstrueerd door de DRA (Darts Regulation Authority, GH) om dat risicovolle karakter te laten varen. Ik ben het wel met ze eens, want op sommige dingen die ik gedaan heb ben ik niet trots. Maar één ding is wel zeker: ik zal niet stoppen voordat ik een nieuw plan heb om The Asset nog één keer vol in de schijnwerpers te zetten."

Door: Guy Habets

/ MEER NIEUWS

Van Barneveld, Noppert en Van der Voort plaatsen zich voor Dutch Darts Masters
Raymond van Barneveld heeft zich gekwalificeerd voor de Dutch Darts Masters. De Nederlander was in de finaleronde met 6-2 te sterk voor Gabriel Clemens en maakt na zes jaar zijn rentree op het toernooi.
Lees meer
Smith, Durrant en Beaton naar Dutch Darts Masters
Het Britse kwalificatietoernooi voor de Dutch Darts Masters is gespeeld en daarbij hebben onder andere Michael Smith, Glen Durrant en Steve Beaton een startbewijs bemachtigd voor het EuroTour-toernooi in Zwolle.
Lees meer
Speelschema World Cup: Nederland als laatste
Na de loting is nu ook het speelschema voor de World Cup bekendgemaakt. De wedstrijd tussen Nederland en Spanje is de laatste van de eerste ronde.
Lees meer
Cijfers Premier League 2019: Van Gerwen tweemaal onderaan
De reguliere Premier League van dit jaar is voorbij. Michael van Gerwen, Rob Cross, James Wade en Daryl Gurney gaan op 23 mei bepalen wie zich de officiële kampioen mag noemen. Wij duiken de statistieken in.
Lees meer
Wade: 'Cross was by far de beste speler deze Premier League'
James Wade versloeg Rob Cross tijdens de laatste speelweek van de reguliere Premier League, waardoor 'Voltage' de koppositie aan zijn neus voorbij zag gaan. Volgens Wade is het echter niet terecht dat Cross niet als de nummer 1 eindigt.
Lees meer
Cross verliest van Wade en geeft koppositie weg aan Van Gerwen
Niet Rob Cross maar Michael van Gerwen sluit de reguliere Premier League af als nummer één van de ranglijst. Op de slotdag moest de Engelsman winnen van landgenoot James Wade, maar hij ging met 8-6 onderuit.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken