/ Nieuws

Dartwereld treurt om overlijden Martin Fitzmaurice

14-4-2016 20:21

Vandaag kregen wij het droevige nieuws dat een dartlegende van ons is heengegaan. Martin Fitzmaurice, ook wel The Legend genoemd, was vanaf 1986 tot en met 2013 mastercaller bij de BDO. Hij was vooral bekend om zijn uitspraak ‘’Ladies and gentlemen, are you ready? Lets play darts!’’ Fitzmaurice werd 75 jaar.

Zijn carrière begon in 1975 toen hij in de lokale kroeg de opdracht kreeg om de scores van de darters bij te houden. Vanaf dit moment raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Fitzmaurice begon wedstrijden te ‘callen’ van de jeugd en werd even later door Bobby George gevraagd om ook af en toe zijn wedstrijden op demonstratietoernooien te doen. Ze werkten ongeveer vijf jaar samen.

Bij The World Masters van 1985 werd mastercaller Jack Price plotseling ziek, waarna Bobby George aangaf dat Fitzmaurice een goede vervanger zou zijn. De BDO nam de gok en zag dat Fitzmaurice het vertrouwen dubbel en dwars terugbetaalde. Vanaf dat moment was hij niet meer weg te denken en in 1986 was hij één van de tellers in de finale van het WK van de Embassy. Een paar jaar later werd hij dan toch mastercaller.

Een van de hoogtepunten uit zijn lange carrière was ongetwijfeld de negendarter die Paul Lim gooide op het WK van 1990. Dit was de eerste negendarter die er op het WK van de Lakeside werd gegooid. Fitzmaurice bleef altijd trouw aan de BDO. Een reporter van de PDC vroeg hem eens of hij er al aan gedacht had om over te stappen. Hierop was Fitzmaurice duidelijk: ‘’Nee, nog nooit.’’

Op 7 april 2013 kwam Fitzmaurice negatief in het nieuws na een aantal racistische uitspraken. Hierop besloot hij om op 11 april 2013 zijn functie neer te leggen. Het was niet zijn bedoeling om op zo’n manier in het nieuws te komen. ‘’Ik heb een fout gemaakt, dat had niet mogen gebeuren. Ik was lol aan het maken met het publiek, maar had de gevolgen van mijn uitspraken moeten overzien.’’

De darters reageren geschokt en laten via sociale media weten mee te leven met de nabestaanden. Speciaal voor Martin Fitzmaurice sluiten we af met zijn legendarische woorden: ‘’Ladies and gentlemen! Are you ready? Lets… play… darts…’’

 

/ MEER NIEUWS

Ilagan gooit negendarter, tegenstander Malicdem juicht net zo hard mee (video)
Lourence Ilagan gooide tijdens de Asian Tour een perfecte leg. De Filipijnse darter nam het op tegen Noel Malicdem toen hij de negendarter gooide. Zijn landgenoot juichte net zo hard mee.
Lees meer
Spannend weekend voor Van der Voort en Meulenkamp met oog op Matchplay
Het wordt een spannend weekend voor verschillende darters. Aankomend weekeinde wordt namelijk de Czech Darts Open gespeeld, het laatste toernooi voor de cut-off date voor de World Matchplay. Het zijn nog drie plaatsen over.
Lees meer
Wade wint vierde PDC-titel van het jaar met PC18
James Wade heeft zijn vierde PDC-titel van het jaar gewonnen. De Engelsman was de sterkste tijdens de Players Championship 18 na een zege op Jose de Sousa.
Lees meer
Meulenkamp grijpt naast finaleplaats na sterk optreden op PC17
Ron Meulenkamp heeft net naast de finale van de Players Championship 17 gegrepen. De Nederlander strandde de halve finale na een nederlaag tegen Nathan Aspinall.
Lees meer
Van Gerwen probeert tijdens demo enkel op speciale manieren te finishen
Michael van Gerwen probeert tijdens een demo het publiek en zichzelf te vermaken door finishes op de meest rare manieren uit te gooien. Ook tijdens het Ostsee Darts Gala deed de Nederlander dat.
Lees meer
Wattimena, De Zwaan en Van der Voort naar Austrian Darts Championship
Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Vincent van der Voort gaan naar de Austrian Darts Championship. Zij wisten de finaleronde van het Europese kwalificatietoernooi te doorstaan en pakten zodoende een startbewijs voor het EuroTour-toernooi.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken