/ Nieuws

Big John maatje te groot voor Gurney

PDC World Championship

23-12-2017 22:40

John Henderson heeft Alexandra Palace op zijn kop gezet door Daryl Gurney, de nummer vier van de plaatsingslijst, de weg naar de derde ronde te ontzeggen. De Schot gaf een 2-0 voorsprong uit handen, maar rechtte alsnog de rug en versloeg SuperChin verrassend met 4-2. Phil Taylor stond niet toe dat hij ook in de problemen zou komen, want hij versloeg Justin Pipe met 4-0.

Henderson verbaast vriend en vijand
Ondanks dat John Henderson de eerste leg met een maximale score begon raakte hij al meteen het initiatief in zijn eigen set kwijt aan Daryl Gurney. Een dubbele honderdtachtigscore in de vierde leg van de sympathieke Henderson bracht hem alsnog naast zijn Noord-Ierse tegenstrever en in de vijfde leg haalde hij de openingsset met hangen en wurgen toch nog binnen. In de tweede set gingen de eerste vier legs wel met de darts mee en was er dus wederom een vijfde leg nodig. Tot ieders verbazing was het niet SuperChin, maar Big John die in de beslissende leg het voortouw nam, met een tweedarts honderd-finish ook de tweede set op zijn naam schreef en daarmee op een 2-0 voorsprong kwam.
In de derde set kreeg Hendo zes pijlen om een 2-1 voorsprong te pakken en een voorschot te nemen op zelfs een 3-0 voorsprong, maar op dat moment leek de spanning de Schot te veel te worden. Hij miste zijn kansen en zag Gurney instappen, waarna de Noord-Ier zijn eerste set op het scorebord zette. Dat was wel in grote mate te danken aan de missers van Henderson, die ook in de vierde set een enorme kans om 2-0 voor te komen liet liggen. Daar kon SuperChin weer dankbaar van profiteren, want hij raakte de kansen die hij kreeg wel. Daardoor slaagde hij er in om zijn eigen set te houden en repareerde Gurney de eerder opgelopen achterstand: 2-2.
Big John wilde gelukkig voor de wedstrijd niet van wijken weten. Ditmaal was hij het die gepruts van Gurney afstrafte en voor het eerst in de wedstrijd in een set met 2-1 voor kwam. De plankenkoorts op spannende momenten waar hij last van leek te hebben speelde hem nu even geen parten, want in de vierde leg was het zaak voor de Schot om een belangrijke dubbel te gooien en dat deed hij ook, waardoor hij op één set van een verrassende zege kwam. SuperChin stond dus met de rug tegen de muur en na drie legs was dat al helemaal zo. Gurney moest zijn eigen leg inleveren en Henderson mocht aan de leg beginnen die hem de zege kon opleveren. Nadat Gurney één pijltje op dubbel zestien miste om de wedstrijd te redden mocht The Highlander vanaf 52 aanleggen. Een klusje dat hij met een enkele twaalf en een dubbel twintig uitstekend klaarde, waardoor hij een even onverwachtse als sensationele zege boekte.

Taylor simpel naar de laatste zestien
Justin Pipe werd al vanaf zijn opkomst uitgefloten door het publiek, dat duidelijk op de hand van de afzwaaiende recordkampioen was en het ‘kuch-incident’ van Pipe nog niet was vergeten. Daar leek The Force in de eerste leg nog door aangedaan, maar in het restant van de eerste set haalde Pipe daar kracht uit. Tot ergernis van Taylor, die de reactie van Pipe richting het publiek niet leek te kunnen waarderen. Pipe leek de set binnen te gaan halen, maar twee gemiste dubbels brachten het momentum terug bij The Power. Die pakte die kans met beide handen aan en pakte de eerste set tegen de darts in. De tweede set ging zonder problemen met 3-0 naar de zestienvoudig wereldkampioen, zodat hij op een 2-0 voorsprong kwam en de wedstrijd in de tas leek te hebben.
Het verzet van Pipe bleek allang gebroken te zijn, want ook de derde set winnen was een moeiteloze opdracht voor Taylor. Wederom stond hij geen enkele leg af en hij pakte de set met een prima 119-finish op de bullseye. De vierde en zoals al gauw duidelijk was laatste set bracht ook weinig spanning meer met zich mee. Pipe was niet meer van plan om lang op het voor hem vijandelijke podium te blijven, zag Taylor ook de vierde set met 3-0 pakken en vertrok met een cynisch applaus en een 4-0 nederlaag uit Alexandra Palace.

Alle informatie over het WK Darts, de wedstrijden, het schema, de spelers en de uitzendingen is gemakkelijk in ons toernooicenter terug te vinden.

Door: Guy Habets

/ MEER NIEUWS

Dan Dawson probeert Nederlands eten: 'Dit is walgelijk!'
Jacques Nieuwlaat en de Engelse commentator Dan Dawson gingen december vorig jaar een weddenschap met elkaar aan. Ze voorspelden de eerste en tweede ronde van het WK, en de verliezer trakteerde de winnaar op pakket met lokale producten.
Lees meer
Butler hoopt met US Darts Masters op eerste tv-optreden sinds hartaanval
Larry Butler gaat een poging wagen om deel te mogen nemen aan de US Darst Masters. De Amerikaan heeft zich ingeschreven voor het kwalificatietoernooi van het World Series-evenement.
Lees meer
Hankey zet in op terugkeer naar de top: 'Ik ben een van de besten die er is'
Ted Hankey heeft zijn amibiteuze plannen voor de toekomst gedeeld. De 51-jarige darter hoopt binnenkort weer aan de top van het dartscircuit te staan. "Ik weet dat ik nog steeds een van de besten ben die er is."
Lees meer
De Sousa finisht 39 zoals je nog nooit gezien hebt! (video)
Jose de Sousa had in de vierde leg van zijn partij tegen Daryl Gurney op de Danish Darts Open 39 over. De Portugees maakte een rekenfout.
Lees meer
Van Barneveld definitief niet naar World Matchplay
Raymond van Barneveld zal niet deelnemen aan de World Matchplay. De Nederlander heeft te weinig ponden binnengesleept om aanspraak te mogen maken op een startbewijs.
Lees meer
Nederlanders succesvol in Engeland, 15-jarige Engelse wint vier titels
Wesley Harms en Richard Veenstra zijn dit weekend met titels teruggekeerd vanuit Engeland. De twee wonnen samen het koppeltoernooi 'England Pairs', terwijl Harms met de England National Singles ook een individuele prijs pakte.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken