/ Nieuws

Van den Bergh geeft Suljovic lesje in effectiviteit

PDC World Championship

28-12-2017 17:02

Dimitri van den Bergh heeft tegen alle verwachtingen in een einde gemaakt aan het toernooi van Mensur Suljovic. De Belgische jeugdwereldkampioen speelde als een ervaren rot en versloeg de Oostenrijker met maar liefst 4-0. Van den Bergh wordt in de kwartfinale vergezeld door Darren Webster en Rob Cross. Webster klopte Toni Alcinas eenvoudig (4-0) en Rob Cross was met 4-1 te sterk voor John Henderson.

Van den Bergh blijkt een koelbloedige afmaker
Al in de eerste leg maakte Dimitri van den Bergh duidelijk dat het niet verstandig was van Mensur Suljovic om hem te veel kansen te geven. De Belg gooide 120 uit en produceerde meteen een break, die hij vast wist te houden en die hem daarmee de eerste set opleverde. The Gentle probeerde daarna in de tweede set het initiatief in de wedstrijd terug te pakken en daar kreeg hij voldoende mogelijkheden op. De normaal gesproken zo solide Oostenrijker liet deze mogelijkheden echter uit zijn handen glippen en Van den Bergh maakte daar dankbaar gebruik van: 2-0 in sets voor The Dreammaker.
Daardoor leek Suljovic wakker geschrokken te zijn en de inhaalrace in te kunnen zetten. De nummer vijf van de wereld ging in een hogere versnelling spelen en kreeg op een 2-1 voorsprong setpijlen om de voorsprong van Van den Bergh te kunnen halveren. Helaas voor Suljovic wist hij het klusje wederom niet te klaren en zag hij zijn Belgische opponent er voor de tweede keer met een set vandoor gaan die Suljovic leek te gaan winnen. Het feit dat de Oostenrijker in de vierde set weer breakkansen onbenut liet en The Dreammaker deze keer uitgooide knakte de man uit Wenen. Hij was geen schim meer van de goede darter die hij kan zijn en moest met 4-0 zijn meerdere erkennen in de jeugdwereldkampioen.

Cross schudt taaie Henderson van zich af
Het was Rob Cross die in zijn duel met John Henderson het beste startte. Hoewel het zijn eigen set was deed Voltage veel zelfvertrouwen op door de leg van Big John al in de vierde leg af te snoepen en de set vervroegd binnen te halen. In de tweede set zette Cross in eerste instantie zijn indrukwekkende start voort, want hij was niet onder de indruk van een 109-finish van Henderson en kwam in de derde leg tegen de darts in wederom op voorsprong. Nu kwam de sympathieke Schot echter wel terug in de wedstrijd, want hij gooide 101 uit en bezorgde Cross in zijn laatste leg kopzorgen door goed te scoren. Een late 180 van Voltage zorgde er wel voor dat de Engelsman onder de honderd stond te wachten. Die score bleek goud waard, want Henderson miste dubbels en Cross stapte in: 2-0.
The Highlander bewijst echter dit hele toernooi al niet zomaar op te geven na de eerste de beste tegenslag en rechtte ook ditmaal de rug. Hij gooide in de derde set zowel 136 als 125 uit en deed zijn Engelse opponent daarmee tot twee keer toe pijn. Die sterke finishes brachten Henderson terug in de wedstrijd en omdat hij zelf aan de vierde set mocht beginnen was een gelijke setstand weer binnen handbereik. De eerste twee legs van die vierde set gingen met de darts mee, maar in de derde leg was de break er toch weer voor Cross. De Engelsman voelde er duidelijk weinig voor om weer van voor af aan te moeten beginnen en zorgde er met een goede leg dan ook voor dat hij de break verzilverde en op een 3-1 voorsprong kwam.
In set vijf stevende Cross al gauw af op de overwinning. Hij hield de eerste leg en scoorde in de tweede leg zo goed dat hij een ruime voorsprong opbouwde op Big John. Die voorsprong gaf Voltage niet weg, waardoor hij op 2-0 kwam en voor de wedstrijd mocht gaan gooien. Cross stond in die leg na negen pijlen op dubbel zestien en vond met zijn tiende pijl het groene gedeelte van het bord dat hij nodig had. Daardoor staat ook Rob Cross, de grote verrassing van het dartsjaar 2017, in de kwartfinale van het WK en mag hij daarin aantreden tegen Dimitri van den Bergh.

Webster krijgt weinig tegenstand van Alcinas
Het verschil tussen Darren Webster en Toni Alcinas leek al in de eerste set gemaakt te worden. De Spanjaard kreeg in de derde leg een kans om een break te bewerkstelligen en de eerste set zo goed als in de broekzak te toveren. Hij miste echter een 120-finish op tops, waarna Webster hem heel veel pijn deed door 148 wel uit te gooien. Daardoor ging de eerste set alsnog relatief eenvoudig naar de Engelsman en had hij in de tweede set het vertrouwen om in de derde leg wederom toe te slaan. Alcinas was niet daadkrachtig genoeg met zijn scores en vanaf 72 maakte The Demolition Man daar gebruik van door te breken en 2-1 voor te komen in de set die de Spanjaard was begonnen. De 2-0 voorsprong in sets die daar uit voortvloeide leek een onoverbrugbaar gat voor Alcinas.
Toch was The Spanish Samoerai nog lang niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Het leek een kwestie van tijd voordat hij de wedstrijd weer spannend zou gaan maken, want Alcinas kwam met 2-0 voor in de derde set. Toch kreeg hij het niet voor elkaar om die set ook te winnen, want Webster gooide drie prima legs en dat was toch nog genoeg om ook die set uit het vuur te slepen. Daarmee was het verzet van Alcinas gebroken en kon de Engelsman in de vierde en laatste set zijn kwartfinaleplaats eenvoudig veiligstellen: 4-0.

Alle informatie over het WK Darts, de wedstrijden, het schema, de spelers en de uitzendingen is gemakkelijk in ons toernooicenter terug te vinden.

Door: Guy Habets

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken