/ Nieuws

Van Gerwen wint het Nederlands spektakel

PDC World Championship

29-12-2017 22:00

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn de laatste Nederlanders in het toernooi. Een van hen gaat naar de halve finale en moet de Nederlandse eer hooghouden. Van Barneveld zou in het begin kansen krijgen en met name in zijn eigen sets, maar werden de kansen vooral verzilverd door de Brabander. Barney eiste nog wel een beslissende set af waarin hij op voorsprong kwam, maar moest toch het hoofd buigen voor de nummer 1 van de wereld.

Set 1 en 2
De Nederlanders begonnen niet sterk aan hun kwartfinale en kreeg de eerste set moeizaam een beslissende leg. Het was Van Barneveld die deze mocht beginnen en gunde zichzelf drie pijlen op de dubbel. Deze gingen mis waarna Van Gerwen 85 met twee pijlen van het bord poetste. Ook de tweede set was niet om naar huis te schrijven. ‘Mighty Mike’ gooide deze set een gemiddelde van slechts 85. Via een 121-finish eiste de man uit Den Haag de tweede set op en trok zo de setstand gelijk.


Set 3
Barney pakte de eerste leg in de derde set waarna Van Gerwen beter ging spelen. Via een 84-finish op de bull brak hij zijn landgenoot en kwam 2-1 voor in deze set. Barney brak meteen terug en mocht wederom aan een beslissende leg beginnen. Beide heren speelden een vreselijke leg waarbij beiden twee pijlen op de dubbel krijgen. Barney miste er twee, de Brabander schoot raak met zijn tweede: 2-1 in sets.

Set 4
Vervolgens produceerde Barney zijn eerste 180 in de derde leg van de vierde set en deed dat twee beurten later nog eens. Langzaamaan krikten de spelers hun gemiddelde op maar oogde het nog altijd niet spectaculair. Van Gerwen finishte beter (50%) en stond daarom voor. ‘Mighty Mike’ pakte de set en leidde met 3-1.

Set 5
De vijfde set was de set van Van Barneveld. Echter kwam Van Gerwen op een 2-0 voorsprong en leek het vrijwel over en uit voor Barney. Maar het groene monster was kwetsbaar vanavond en de vijfvoudig wereldkampioen had de hoop nog niet opgegeven. Na setdarts te hebben overleefd, dwong ‘The Man’ weer een beslissende leg af in zijn eigen set. Driemaal is scheepsrecht en via een 101-finish pakte Van Barneveld alsnog de set. Het werd weer een wedstrijd! Overigens gooide Van Gerwen 119 gemiddeld in deze set tegen 106 van Barney.

Set 6 en 7
De zesde set werd begonnen met een knappe 91-finish van Van Barneveld. Ondanks een break van Van Gerwen, brak de man uit Den Haag meteen terug via zijn tweede 121-finish. Daarna liet Barney weer eens zijn tanden zien en trok de stand wederom gelijk: 3-3. De zevende set mocht Van Barneveld beginnen en hij was goed op weg om zijn leg te houden. Echter werd de Nederlander slordig richting de finish en dat strafte Van Gerwen direct af. Barney gooide deze set een gemiddelde van 89 en stond de set af aan zijn landgenoot.

Set 8
In de derde leg van de laatste set miste Van Barneveld een 170-finish op de bull en verloor de leg. Van Gerwen kwam daarmee een 2-1 voorsprong en was dicht bij de overwinning. Barney haalde er een beslissende leg uit en in die leg kreeg ‘Mighty Mike’ een matchdart op dubbel 12. Deze ging waarna Barney 84 finishte en 4-4 maakte. De wedstrijd kreeg een verdiende beslissende set.

De beslissende set
Van Barneveld mocht de laatste set beginnen en deed dat prima door zijn leg te houden. Dat deed Van Gerwen ook maar het beslissende moment viel in de derde leg. Barney kreeg een volle beurt op dubbel 16 maar faalde. Van Gerwen brak via dubbel 18. Een verlenging kwam er niet want Van Gerwen speelde een prima vierde leg en won de Nederlandse clash tegen de vijfvoudig wereldkampioen.

Morgenavond staat de halve finale op het programma. Daar wacht debutant Rob Cross, die eerder vandaag een kraker won van Dimitri van den Bergh.

Alle informatie over het WK Darts, de wedstrijden, het schema, de spelers en de uitzendingen is gemakkelijk in ons toernooicenter terug te vinden.

Door: Davey de Haze

1 Van Gerwen klopt Barney in absolute THRILLER!

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken