/ Nieuws

Cross en Van Gerwen verzorgen epische halve finale

PDC World Championship

31-12-2017 01:31

Na de winst van Phil Taylor was het de vraag tegen wie ‘The Power’ het zou gaan opnemen in de finale. Cross en Van Gerwen maakten er een waar spektakelstuk van. Uiteindelijk moest een beslissende leg in de tiebreak, nadat beide heren al wedstrijdpijlen hadden gemist, het verschil tussen beide gladiatoren forceren.

Ondanks een wisselvallig begin van de Brabander kreeg Van Gerwen direct de kans om de eerste tik uit te delen. De Nederlander stond in de beslissende leg van de eerste set na drie beurten op 77, maar miste tops voor een break. Cross vond daarentegen dubbel twaalf voor setwinst. In de tweede set leek er niks aan de hand voor de nummer één van de wereld. ‘MVG’ kwam 2-0 voor, maar zag Cross langszij komen. In de beslissende leg stelde Van Gerwen orde op zaken. Hij begon met tweemaal 180 om via tops de set op zijn naam te schrijven.

Van Gerwen startte de derde set goed. Hij begon met 171 en 180 en brak ‘Voltage’. De Engelsman, 112.8 gemiddeld in de derde set, vocht terug want middels een elf- en een twaalfdarter won de debutant alsnog zijn eigen set. De vierde set was een kopie van de tweede. Wederom kwam de Nederlander met 2-0 voor en weer kwam Cross terug tot 2-2. Uiteindelijk trok Van Gerwen de set naar zich toe dankzij een dertiendarter, Cross stond nog niet eens op een finish.

Een heerlijke wedstrijd ontvouwde zich in the people’s palace waarin het niveau hoog was. Beide spelers met een gemiddelde van rond de 102 bleven aan elkaar gewaagd. In de beslissende leg van de vijfde set leek Van Gerwen de break te gaan forceren. De nummer één stond na drie beurten op 81. Cross toverde op dat moment een heuse Houdini-act uit zijn vingers. ‘Voltage’ finishte onder zware druk 161 om zijn eigen set te houden. Lang kon Cross niet genieten van zijn voorsprong want de set die volgde was met 3-0 een prooi voor Van Gerwen. De Nederlander had inmiddels een abonnement op de trippel twintig. Cross leek niet onder de indruk van het scorende vermogen van Van Gerwen want ‘Voltage’ pakte de zevende set door 126 uit te gooien, zijn tweede 100+ finish van de avond. Van Gerwen was vervolgens in zijn eigen set met ruime cijfers de baas.

Met een stand van 4-4 gingen beide spelers op voor de apotheose van de wedstrijd. Het was de vraag welke speler als eerste in verlegenheid zou worden gebracht. Van Gerwen was de gene die als eerst leek toe te slaan. In de beslissende leg van de negende set die Cross mocht beginnen, etaleerde de nummer één van de wereld zijn klasse. Na drie beurten stond Van Gerwen op dubbel zestien om Cross uiteindelijk met zijn twaalfde dart te breaken.
Toen iedereen dacht dat de strijd gestreden was, bleek dat niet zo te zijn. Van Gerwen miste twee pijlen op dubbel 20 en dubbel tien om vervolgens gebroken te worden. Cross liep uit naar 2-1 en mocht de vierde leg beginnen. ‘Voltage’ kon scorend niet meekomen en zag Van Gerwen naar de dubbel toewerken. Echter begon Van Gerwen toen met het missen van dubbels, zes stuks, waardoor het toch Cross was die langszij kwam en het publiek trakteerde op een beslissende set. In de beslissende set kwam Van Gerwen tegen de darts in op voorsprong, maar weer miste de Nederlander diverse darts op de dubbel waardoor Cross kon terugbreaken. Tot overmaat van ramp kwam Cross ook nog eens met 2-1 voor in de beslissende set en moest ‘MVG’ de leg winnen om in het toernooi te blijven. De Engelsman begon met drie trippels, maar vond in de twee beurten die volgden geen trippel. Van Gerwen maakte gelijk en een tiebreak was een feit.

Tiebreak
In de tiebreak kreeg Cross als eerste een pijl voor de wedstrijd. De debutant stond na drie beurten op 90, maar een dart op de bull’s eye eindigde er een halve centimester naast. Bij een stand van 4-4 in legs werd Cross gebroken. ‘Voltage’ stond op 48, maar zijn eerste dart op de dubbel zestien blokkeerde het groene vlakje, de Nederlander profiteerde. Van Gerwen leek af te stevenen op de finale. De Nederlander stond na vier beurten op 70, maar miste vijf pijlen op de dubbel. Cross profiteerde en maakte 5-5. Om een winnaar te forceren was er een beslissende leg nodig. Beide gladiatoren kregen één pijl op de bull om te beslissen wie er mocht aanvangen. Cross vond de enkele, de pijl van Van Gerwen eindigde buiten de single bull.

De Nederlander begon nog met een 140-score, maar Cross kwam als eerste op een finish. De eerste pijl van de Engelsman om 140 uit te gooien eindigde buiten de dubbel. Van Gerwen stond op 108 te wachten. Trippel twintig werd gevonden, singel zestien, maar de dubbel ging wederom mis, zijn zesde wedstrijdpijl. Cross kwam terug en verzaakte niet. De eerste dart op dubbel acht, zijn derde dart voor de wedstrijd, was raak. Door deze sensationele overwinning neemt Cross het in de finale op tegen Phil Taylor, voor sommigen wellicht niet de droomfinale waar zij op gehoopt hadden, maar wel de realiteit.

Alle informatie over het WK Darts, de wedstrijden, het schema, de spelers en de uitzendingen is gemakkelijk in ons toernooicenter terug te vinden.

Door: Marnix Rutgers

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken