/ Nieuws

Cross debuteert met wereldtitel

PDC World Championship

01-1-2018 23:20

Het droomafscheid van Phil Taylor is er in zijn laatste wedstrijd ooit niet van gekomen. In een kolkend Alexandra Palace speelde Rob Cross een ongekend sterke finale, maakte hij het verschil al in de openingsfase en werd hij wereldkampioen door de afscheid nemende zestienvoudig titelhouder met 7-2 te kloppen.

Cross schiet uit de startblokken
Waar Phil Taylor verwachtte dat Rob Cross onder de indruk zou zijn van de omstandigheden in zijn eerste WK-finale ooit, bleek in de openingsfase van de Engelse finale niets minder waar. The Power gaf het recht om te beginnen na het winnen van de bull aan Cross in de hoop dat hij hem snel kon breken, maar het was juist Voltage die in de eerste set een tik uitdeelde. Hij won hem namelijk met 3-1, nadat Taylor in de vierde leg vier dubbels miste en zijn leg moest afstaan. Alsof dat nog niet genoeg spierballentaal van Cross was ging hij na de eerste onderbreking vrolijk door met druk zetten op Taylor. The Power was daar dusdanig van onder de indruk dat hij wederom zijn eigen leg inleverde en nu in zijn eigen set tegen een achterstand aankeek. In de vierde leg leek de afscheid nemende recordkampioen de set te gaan redden door weer op gelijke hoogte te komen, maar Voltage zette Alexandra Palace op zijn kop met een fantastische 167-finish: 2-0 voor Cross. Taylor, die ondertussen waarschijnlijk spijt zal hebben gekregen van zijn beslissing om Cross de wedstrijd te laten beginnen, wist ook in de derde set niet wat hem overkwam. De WK-debutant bleef de zestienvoudig kampioen bestrijden met veel hoge scores en vooral het gooien van finishes op goede momenten. Nadat Voltage een 2-0 voorsprong had gepakt leek The Power zich weer terug te gaan knokken in de set, maar Cross deelde weer een enorme klap uit door op setpoint 153 uit te gooien en zonder legverlies op 3-0 te komen.

Gemiste negendarter breekt comeback Taylor op
The Power zou echter nooit zestien keer wereldkampioen geworden zijn als hij op het geweld van Cross geen antwoord kon verzinnen. Met de voormalig elektricien op dubbel veertien voor alweer een break in de set van Taylor mikte de dartslegende 151 van het bord, waarmee ook hij zijn tegenstander een keer pijn wist te doen. Dit gebruikte Taylor om de set zonder legverlies te pakken en op het scorebord te komen. In de vijfde set leek The Power zijn comeback voort te zetten met behulp van een historische prestatie. In de eerste leg van die set stond hij na acht darts op dubbel twaalf, maar hij miste de negendarter in zijn allerlaatste wedstrijd ooit op een millimeter. Daarvan leek Taylor erg van slag, want hij gaf de leg helemaal uit handen. Cross kon alsnog op een 1-0 voorsprong komen in zijn eigen set en had daarna opeens de topvorm van de eerste drie sets weer teruggevonden. The Power moest wederom een break toestaan en in de derde leg miste hij een 153-finish op dubbel achttien, waarna Cross gewillig instapte en zijn vierde set pakte. Voltage, die ondertussen op een gemiddelde van rond de 110 punten per drie pijlen stond te gooien, leek vastbesloten om het feestje van Taylor hardhandig te gaan verpesten. In de zesde set, die door de recordkampioen uit Stoke-on-Trent begonnen werd, slaagde Cross er alweer in om Taylor te breken. De absolute verrassing van het afgelopen dartsjaar was geen moment onder de indruk van de ambiance, de pogingen van Taylor om hem uit zijn spel te halen en het publiek dat op de hand van de uitzwaaiende kampioen was en pakte de zesde set ook nog maar eens van Taylor af: 5-1.

Cross klaart het klusje en debuteert met wereldtitel
Aangezien Cross de vorige set tegen de darts in won kreeg hij de mogelijkheid om zijn zesde set binnen te halen en daarmee op één set van de zege te komen. Het was dus misschien wel de laatste mogelijkheid voor The Power om ervoor te zorgen dat hij in zijn afscheidswedstrijd nog uitzicht hield op een wereldtitel, maar zelfs daar weigerde Voltage aan mee te werken. Hij hield zijn eerste twee legs en in de vierde leg, die Taylor was begonnen, zorgde Cross met een elfdarter en een 93-finish voor alweer een sensatie. Een 6-1 voorsprong voor de WK-debutant was daarmee een feit, waarna hij nog maar één set nodig had om op zijn eerste PDC WK meteen met de wereldtitel naar huis te gaan. Cross wist dat bijzonder lastige klusje niet meteen te klaren, want in de achtste set domineerde Taylor weer eens. Hij hield zijn eigen set met 3-0, waardoor het 6-2 werd en Voltage in de negende set op ‘eigen service’ mocht proberen zijn wereldtitel binnen te halen. Met het houden van zijn eerste leg startte Cross uitstekend aan zijn ultieme missie, waarna hij in de leg van Taylor met scores van 140 en 177 meteen de volle druk op de recordkampioen legde. Na dertien pijlen had hij The Power wederom gebroken, stond hij 6-2 in sets en 2-0 in legs voor en lag de wereldtitel voor het grijpen. De finale van Cross werd daarna bekroond met een sublieme toernooifinish. Op 140 mikte Rob Cross twee keer een triple 18 binnen, waarna hij een ongelofelijke finale en een ongekend jaar bekroonde met het gooien van de dubbel zestien: Rob Cross is de PDC-wereldkampioen van 2018.

Alle informatie over het WK Darts, de wedstrijden, het schema, de spelers en de uitzendingen is gemakkelijk in ons toernooicenter terug te vinden.

Door: Guy Habets

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken