/ Nieuws

Smith wint strijd om koppositie

Premier League

23-2-2018 00:58

Michael Smith heeft de koppositie in de Premier League voor zich alleen. Voor de vierde speelronde moest hij die nog delen met Simon Whitlock, maar in een rechtstreeks gevecht rekende hij met de Australiër af. Ook Mensur Suljovic beleefde een mooie avond in Berlijn. Voor een recordaantal van twaalfduizend Duitsers die op zijn hand waren klopte hij Gerwyn Price. Het Schotse onderonsje tussen Peter Wright en Gary Anderson was spectaculair en kende geen winnaar. De Nederlandse fans zullen met gemengde gevoelens terugdenken aan hun belevenissen in de Mercedes-Benz Arena. Michael van Gerwen versloeg Daryl Gurney ruim, maar Raymond van Barneveld moest zijn meerdere erkennen in Rob Cross.

Smith eenzaam aan kop
De strijd om de koppositie tussen Michael Smith en Simon Whitlock werd gekenmerkt door veel gemiste dubbels. Ondanks dat Bullyboy er in de openingsfase van de wedstrijd meer last van leek te hebben dan zijn Australische tegenstrever kwam de Engelsman toch al snel op een ruime 4-1 voorsprong. Vooral de 106-finish met Whitlock op tops in de vijfde leg deed pijn bij The Wizard. Toch zette de ervaren Whitlock een comeback op poten. Hij kwam terug tot 4-3 en zag in zijn eigen achtste leg een pijl uit de bullseye vallen, waarna hij ook nog eens twee pijlen miste om de gelijkmaker alsnog op de borden te zetten. Die klap kwam de Australische tovenaar niet meer te boven, want Smith gaf geen leg meer weg en klopte zijn concurrent met 7-3.

Van Gerwen kan omhoog kijken, Van Barneveld lijdt tweede nederlaag
Op weg naar de koppositie in de Premier League moest Michael van Gerwen er voor zorgen dat hij tegen Daryl Gurney geen schade op zou lopen. MVG zorgde er voor dat de Noord-Ier geen moment in de wedstrijd het idee had dat er ook maar iets te halen viel, want onze landgenoot speelde weer als vanouds. Hij stoomde na een 1-1 stand met onder anderen een finish van 106 op naar een 6-1 voorsprong en was niet te houden voor Gurney. Een tweede leg winnen lukte SuperChin nog wel, maar daarna was het over en sluiten. De 170-finish voor de wedstrijd werd door Van Gerwen nog nipt gemist, maar in de beurt daarna gooide hij de dubbel acht en was 7-2 een duidelijke afspiegeling van de krachtsverhoudingen.
Aangezien Raymond van Barneveld vorige week een nederlaag moest slikken tegen Simon Whitlock was het zaak voor de Hagenaar om dat recht te zetten en daarmee te voorkomen dat hij zijn goede positie op de ranglijst te grabbel gooide. Daar slaagde onze landgenoot helaas niet in, want hij was niet bij machte om zijn topniveau te bereiken tegen Rob Cross. De Engelsman deed Van Barneveld weliswaar vaak pijn door zijn dubbels sterk uit te gooien, maar Barney kon scorend weinig hoge scores neerzetten. Tot 3-3 slaagde de vijfvoudig wereldkampioen er nog in om aan te haken bij Voltage, maar daarna won de Nederlander geen leg meer. In zijn eigen legs zaten te veel mindere beurten en in de leg van de Engelsman miste hij dubbels, waardoor Cross twee keer kon breken en de wedstrijd met een 128-finish won: 7-3.

Suljovic maakt indruk, Schots spektakelstuk onbeslist
Onderin de ranglijst hadden Mensur Suljovic en Gerwyn Price allebei een zege nodig om weg te raken van de degradatiezone. Het was de Oostenrijker die dat het best in zijn oren had geknoopt, want gedragen door het publiek speelde The Gentle een ijzersterke wedstrijd. Price wist niet waar hij het had als Suljovic weer een 140-score liet aantekenen en op de dubbels liet hij zoals vanouds weinig steken vallen. Nadat de 5-1 voorsprong voor Suljovic een feit was kon The Iceman zijn eigen legs nog wel houden, maar verder liet de excellerende Oostenrijker het niet komen. Suljovic sloot uiteindelijk een topwedstrijd af met een gemiddelde van ruim 106 en een dubbelpercentage van bijna 64 -procent: 7-3.
Het duel der Schotten leek al in de openingsfase door Gary Anderson te worden beslist. In de eerste leg strafte The Flying Scotsman een aantal missers van Wright af en in de tweede leg deed hij Snakebite pijn door een 150-finish te gooien met Wright op een dubbel. Toch toonde Wright vechtlust, want hij kwam weer terug in de wedstrijd. Drie legs op rij gingen naar Snakebite en na zes legs was de stand gelijk. In de achtste leg was het Anderson die de wedstrijd uit handen leek te geven. Hij wist maar geen triple te raken, waarna Wright gretig instapte en de break bewerkstelligde. Nadat de kleurrijkste van de twee Schotten ook nog eens een 120-finish gooide met Anderson op dubbel twaalf gaf niemand meer een stuiver voor de kansen van The Flying Scotsman. Op dat moment kwam de echte klasse van de tweevoudig wereldkampioen bovendrijven. Met een twaalfdarter, een elfdarter en een perfect getimede 86-finish op bullseye sleepte Anderson er toch nog een punt uit: 6-6.

Alle verslagen van de Premier League kunt u vinden onder het kopje nieuws. Alle uitslagen, het wedstrijdschema, de stand en de geschiedenis zijn terug te vinden op de toernooipagina op onze site.

Door: Guy Habets

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken