/ Nieuws

Team België wint van Engelse individuen

PDC World Cup

03-6-2018 19:01

Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh hebben voor een verrassing gezorgd in Frankfurt. Het Belgische team schakelde viervoudig winnaar Engeland uit in de kwartfinales. Dit was vooral te wijten aan de zwakke prestatie van Rob Cross en Dave Chisnall tijdens de koppelwedstrijd. Het Engelse ‘team’ toonde  aan geen eenheid te zijn en verloor kansloos tijdens de koppelwedstrijd.

Het verschil in de wedstrijd tussen beide kopmannen, Cross en Huybrechts, werd gemaakt in de eerste leg. De Belg was niet binnen zes beurten uit waardoor Cross kon breaken. Het vervolg van de wedstrijd was op hoog niveau. Cross onderschreef dit met een gemiddelde van 107 per beurt. Huybrechts miste geen dubbel meer, maar was scorend een maatje te klein voor de wereldkampioen die uiteindelijk met 4-2 won.
Met een 1-0 achterstand stond alle druk op Dimitri van den Bergh in zijn wedstrijd tegen Dave Chisnall. In een knotsgekke wedstrijd waarin alles zat, kwam Van Den Bergh 3-1 voor. Echter toverde een slecht spelende Chisnall uit het niets een 160-finish op het bord. Deze finish had dusdanige invloed op Van den Bergh dat hij in de zesde leg maar liefst vijf pijlen voor de wedstrijd miste waar Chisnall van profiteerde: 3-3. De beslissnede leg die Chisnall mocht beginnen werd door beide mannen goed aangevangen (125 en 140). Omdat de Engelsman vervolgens slechts vijftien scoorde, had de Belg het initiatief te pakken om deze niet meer uit handen te geven; 4-3 in zijn voordeel.
De koppelpartij werd nooit een wedstrijd. Team België, 100 gemiddeld, had geen kind aan de nummer drie en zeven van de wereld. De Belgische spelers vormden een veel beter team en lieten elkaar beter spelen. In de vierde en laatste leg kreeg Van den Bergh een pijl op de bull’s eye om een plekje bij de laatste vier veilig te stellen, maar hij raakte de singel bull. Even leek Rob Cross een stokje te steken voor een 4-0 nederlaag, maar zijn poging op 142 strandde ruim boven tops. Daardoor mocht Huybrechts terugkomen om via singel negen en dubbel acht twee Engelse solisten naar huis te sturen.

Nederland stelt niet teleur
Nederland nam het bij de laatste acht op tegen Duitsland, een reprise van de kwarfinale van de 2017 editie. Van Gerwen (109 gemiddeld) en Schindler (110 gemiddeld) maakten er een waar spektakelstuk van. Het was vooral de kleine Duitser die boven zichzelf uitsteeg door regelmatig de trippel twintig te vinden. Het verschil werd gemaakt in de derde leg. Schindler kwam met een 140- en 180-score goed uit de startblokken, maar gepruts in de zogenaamde ‘wegzetbeurten’ resulteerde erin dat de nummer één van de wereld via een 148-finish langszij kon komen. Uiteindelijk won Van Gerwen met 4-1. Om een koppelwedstrijd te voorkomen, diende Van Barneveld te winnen van Max Hopp. ‘Barney’ brak zijn zwak spelende opponent direct om dit in de derde leg nogmaals te doen middels een dertiendarter. Hopp kreeg voor het sluiten van de markt nog de mogelijkheid om de wedstrijd te verlengen, echter miste de Duitser zijn favoriete finish – 121 – op dubbel veertien. Van Barneveld kwam terug voor dubbel acht om een plek bij de laatste vier veilig te stellen.

Whitlock neemt Australië bij de hand
Ook Australië mag zich klaar gaan maken voor de halve finales. Whitlock en Anderson waren met 2-1 te sterk voor vicewereldkampioen Wales. Simon Whitlock kwam als een raket uit de startblokken, de Australiër kwam 3-0 voor mede dankzij viermaal een maximale score. ‘The Wizzard’ kreeg vervolgens de kans om via een 167-finish Gerwyn Price te trakteren op een 4-0 nederlaag, maar zijn dart op de bull’s eye miste doel. Price kwam vervolgens terug tot 3-2, maar moest uiteindelijk toch toezien hoe Whitlock 4-2 won. Doordat Jonny Clayton wel zijn mannetje stond in zijn wedstrijd (hij won met 4-0 van een zwakke Kyle Anderson) moest een koppelpartij de beslissing brengen. De goed spelende Whitlock trok zijn niveau door. ‘The Wizzard’ was scorend subliem en Anderson profiteerde hiervan. Het was Anderson die de beslissing forceerde in de vierde leg. ‘The Original’ finishte 121 en zette Australië op een 3-1 voorsprong. In de vijfde leg kreeg Price namens Wales de mogelijkheid om terug te breaken. De Welshman legde aan voor 66, maar vond na de trippel veertien de singel negen in plaats van de dubbel twaalf waardoor hij de World Cup aspiraties van Wales eigenhandig de das om deed.

In de halve finale treft Australië het als eerste geplaatste Schotland. De Schotten kenden een makkelijke middag in Frankfurt. Zowel Peter Wright als Gary Anderson stonden geen leg af aan hun Japanse opponenten. Voor de neutrale dartsliefhebber viel er weinig te genieten. Seigo Asada was constant dichtbij, maar kwam telkens een beurt te kort tegen Peter Wright. De kleurrijke Schot liet het publiek nog wel even opveren door de derde leg tegen darts in te pakken dankzij een 121-finish op de bull’s eye.

 

Alle informatie over de wedstrijden vind je terug in het World Cup of Darts toernooicenter op onze website. In het toernooicenter kun je ook terecht voor het speelschema van de komende dagen en de uitzendtijden.

Door: Marnix Rutgers

/ MEER NIEUWS

Sterke start Heta in Melbourne
De winnaar van de Brisbane Darts Masters versloeg andermaal James Wade in de eerste ronde. Van Barneveld en Van Gerwen makkelijk verder.
Lees meer
Barney in eerste ronde Melbourne Darts Masters opnieuw tegen Puha
Raymond van Barneveld is in de eerste ronde van de Melbourne Darts Masters gekoppeld aan Haupai Puha. De Nederlander trof hem vorige week ook al tijdens de eerste ronde van de Brisbane Darts Masters. Toen won Van Barneveld met 6-2.
Lees meer
White nog steeds ziek van Matchplay: 'Dacht dat het mijn toernooi ging worden'
Ian White is de nummer 10 van de wereld, maar stond nog nooit in een halve finale van een major. Na een ijzersterk eerste half jaar op de vloer had hij veel verwachtingen van de World Matchplay, maar ook daar ging het mis. Het doet hem nog steeds pijn.
Lees meer
De opvallendste momenten in het laatste jaar van Phil Taylor
Phil Taylor is inmiddels al anderhalf jaar niet meer actief als professioneel darter. De 16-voudig wereldkampioen nam begin 2018 afscheid met de WK-finale. Zijn laatste jaar was opvallend met mooie en rare momenten.
Lees meer
Van Gerwen dart met werkhandschoenen (video)
Michael van Gerwen heeft een nieuwe uitdaging ondergaan. De Nederlander werd gevraagd zoveel mogelijk punten te gooien met werkhandschoenen aan.
Lees meer
Veranderingen Order of Merit sinds januari: Nederlanders wisselvallig
Het PDC-circuit maakt zich langzaam op voor het drukke najaar van 2019. Tijdens de grote toernooien de komende maanden hopen veel darters weer te stijgen op de PDC Order of Merit, de wereldranglijst. Maar welke spelers hebben dit in de eerste helft van 2019 gedaan?
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken