/ Nieuws

Van Gerwen wint enerverende finale World Grand Prix

World Grand Prix

06-10-2018 22:53

In het Citywest Hotel in Dublin heeft Michael van Gerwen hard moeten werken om het grote PDC-toernooi te winnen. Na een matig begin wist de Nederlander zich te herpakken om zo Peter Wright met 5-2 te verslaan.

‘Mighty Mike’ Was het gehele toernooi nagenoeg onaantastbaar, maar tijdens de finale in Dublin toonde de Nederlander tekenen van zwakte. Waar Van Gerwen meermaals last had om zijn openingsdubbels te vinden, ontbrak het Peter Wright vaak aan scherpte om zichzelf op goede finishes te zetten. De eerste legs gingen met de Darts mee waardoor Wright via dubbel 9 op een 1-2 voorsprong kwam. Een leg later was ‘Snakebite’ net niet scherp genoeg om een 164-finish te gooien waardoor Van Gerwen langszij kwam. Van Gerwen deelde daarna de eerste gevoelige tik van de wedstrijd uit door een 110-finish te plaatsen voor de eerste set.
In de tweede set kwam de mondiale nummer één er niet aan te pas. Van Gerwen opende nog sterk met een 160-score maar viel daarna terug in niveau. Dit uitte zich onder meer in het missen van meerdere pijlen voor de openingsleg van set twee. Wright liet deze kansen niet onbenut en kwam via dubbel 10 op 0-1. Wright overtuigde ook in het vervolg en kwam via een 86- en 41-finish tot 1-1 in sets.

Met een 12-darter was de eerste leg van de derde set al snel een feit voor ‘Snakebite’. Vervolgens schommelde de wedstrijd op en neer. Uiteindelijk was het Van Gerwen die op 2-1 voorsprong kwam in sets. Dit kwam mede door een 9 gemiste pijlen in de beslissende leg van de Schot. Ondanks een steeds sterker wordende Van Gerwen, bleef Wright in de nek hijgen van de Brabander. Mede dankzij een 101-finish trok hij de vierde set met overtuiging naar zich toe. ‘Snakebite’ liet het vervolgens na om zijn eerste voorsprong van de wedstrijd te pakken. Hij miste een beslissende pijl op dubbel 16 waarna Van Gerwen een meedogenloze 101-finish uit de hoge hoed toverde.

Deze finish was de definitieve nekslag voor Peter Wright. Van Gerwen was in staat om zijn mindere niveau van het begin van de wedstrijd op te schroeven naar zijn gebruikelijke hoge niveau. Met dit niveau pakte Van Gerwen maar liefst vijf legs op rij. Wright wist in de laatste set nog één leg te pakken maar dit was slechts uitstel van executie. In de allerlaatste leg moest ‘Mighty Mike’ er nog even voor werken, maar via Tops besliste hij de wedstijd met 5-2 in sets.

Voor Michael van Gerwen was het winnen van het toernooi in Dublin al zijn dertigste Major in zijn carrière. Naast de trofee mag de Nederlander een bedrag van 100.000 Pond op zijn rekening bijschrijven.

Finale World Grand Prix

Michael van Gerwen 5-2 Peter Wright

 

Door: Colin Noteboren

1 VIDEO
2 INTERVIEW
'Nu kan iedereen weer schrijven hoe goed ik ben'

/ MEER NIEUWS

Sterke start Heta in Melbourne
De winnaar van de Brisbane Darts Masters versloeg andermaal James Wade in de eerste ronde. Van Barneveld en Van Gerwen makkelijk verder.
Lees meer
Barney in eerste ronde Melbourne Darts Masters opnieuw tegen Puha
Raymond van Barneveld is in de eerste ronde van de Melbourne Darts Masters gekoppeld aan Haupai Puha. De Nederlander trof hem vorige week ook al tijdens de eerste ronde van de Brisbane Darts Masters. Toen won Van Barneveld met 6-2.
Lees meer
White nog steeds ziek van Matchplay: 'Dacht dat het mijn toernooi ging worden'
Ian White is de nummer 10 van de wereld, maar stond nog nooit in een halve finale van een major. Na een ijzersterk eerste half jaar op de vloer had hij veel verwachtingen van de World Matchplay, maar ook daar ging het mis. Het doet hem nog steeds pijn.
Lees meer
De opvallendste momenten in het laatste jaar van Phil Taylor
Phil Taylor is inmiddels al anderhalf jaar niet meer actief als professioneel darter. De 16-voudig wereldkampioen nam begin 2018 afscheid met de WK-finale. Zijn laatste jaar was opvallend met mooie en rare momenten.
Lees meer
Van Gerwen dart met werkhandschoenen (video)
Michael van Gerwen heeft een nieuwe uitdaging ondergaan. De Nederlander werd gevraagd zoveel mogelijk punten te gooien met werkhandschoenen aan.
Lees meer
Veranderingen Order of Merit sinds januari: Nederlanders wisselvallig
Het PDC-circuit maakt zich langzaam op voor het drukke najaar van 2019. Tijdens de grote toernooien de komende maanden hopen veel darters weer te stijgen op de PDC Order of Merit, de wereldranglijst. Maar welke spelers hebben dit in de eerste helft van 2019 gedaan?
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken