/ Nieuws

Grootse comeback Cullen is Cross te machtig

European Championships

28-10-2018 17:54

Joe Cullen heeft ook de nummer drie van de wereldranglijst uit het EK gewipt. The Rockstar kwam sensationeel terug van een 6-1 achterstand tegen Rob Cross, om uiteindelijk met 10-8 te winnen. Ook het sprookje van Max Hopp is nog niet voorbij. De Duitse dartshoop in bange dagen versloeg Darren Webster en meldt zich als eerste Duitse speler bij de laatste vier op een major. Hij speelt daarin tegen James Wade, die in een ware thriller afrekende met Gerwyn Price. Cullen staat vanavond tegenover Simon Whitlock, die te sterk was voor Steve West.

Rob Cross, die na de uitschakeling van zowel Michael van Gerwen als Peter Wright tot toernooifavoriet kon worden gerekend, zette Joe Cullen al in de eerste vijf legs op geruime achterstand. De 4-1 voorsprong die de wereldkampioen in handen nam werd na de pauze nog wel uitgebreid naar 6-1, maar daarna was Voltage de draad volledig kwijt. Cullen vocht zich langzaam maar zeker terug in de wedstrijd en pakte liefst zeven legs op rij, waardoor het na een knappe 111-finish 8-6 voor The Rockstar werd. De drie volgende legs werden gehouden, waardoor Cullen met een 9-8 voorsprong voor de wedstrijd mocht gooien. Dat deed hij koelbloedig, want vanaf 59 bracht zijn eerste matchdart op tops hem een plek in de halve finale en de verrassende uitschakeling van de wereldkampioen.

Een ongekende finish van Max Hopp was het hoogtepunt van de openingsfase van zijn duel met Darren Webster. De Duitser blies het dak van de Westfalenhalle in Dortmund eraf met een 164-finish, vlak voor de eerste pauze. Daarmee brak hij zijn Engelse opponent en kwam hij op 3-2, maar een fijne finish van 138 bracht The Demolition Man drie legs later op 4-4. Het bleef echter knappe finishes regenen. Hopp liet 124 noteren voor maar weer een break en leek daarmee de nekslag te hebben uitgedeeld aan Webster. The Maximiser kwam 7-5 voor en zag hoe Webster vervolgens de rode loper richting de laatste vier voor hem uitrolde. De Engelsman miste dubbel op dubbel en Hopp schonk na drie goede legs het Duitse publiek wederom een thuiszege: 10-5.

Tot 3-3 gingen alle legs met de darts mee in de partij tussen Gerwyn Price en James Wade. Op dat moment wisselden de beide spelers twee breaks uit, maar ook daaruit bleek dat The Iceman en The Machine bijzonder aan elkaar waren gewaagd. Het draaide uit op een spannende wedstrijd, waarin beide mannen elkaar weinig gunden. Er waren dus niet al te veel break-kansen en na veertien legs bepaalde James Wade met een 52-finish de stand dan ook op 7-7. Gemiste dubbels van Price brachten de Engelsman in leg vijftien de break, maar wederom was het een leg later 'gewoon' weer gelijk. Zoals te doen verwachten was er een negentiende en beslissende leg nodig om een winnaar aan te wijzen, die door Gerwyn Price werd begonnen. Die kreeg daarin liefst drie matchdarts, maar wist ze niet te verzilveren. De sluwe Wade was meegeslopen en stond klaar op tops, die hij met zijn tweede wedstrijdpijl vond.

In de eerste kwartfinale van de middag maakte Simon Whitlock snel het eerste verschil. Met een aantal belangrijke 'grotemannen-finishes' deed hij Steve West, die in de tweede ronde nog Michael van Gerwen uitschakelde, erg veel pijn. The Wizard kwam op een 6-2 voorsprong, maar toch kreeg West in de dertiende leg de kans om in breaks gelijk te komen. Drie pijlen waren echter niet aan de Engelsman besteed. Daardoor kon Whitlock zonder problemen de wedstrijd, waarin beide spelers een gemiddelde van boven de 100 gooiden, in het slot gooien: 10-7.

European Championship
Zondag 28 oktober
Kwartfinales
Simon Whitlock 10-7 Steve West
Rob Cross 8-10 Joe Cullen
Max Hopp 10-5 Mark Webster
Gerwyn Price 9-10 James Wade

Halve finales
Simon Whitlock v Joe Cullen
Max Hopp v James Wade

Alle informatie over de wedstrijden die zijn gespeeld, vind je terug in het European Championship toernooicenter op onze website. In het toernooicenter kun je ook terecht voor het speelschema van de komende dagen en de uitzendtijden.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwsberichten? Volg ons dan op Twitter via @RTL7Darts. Wil je meepraten tijdens de uitzendingen? Maak dan gebruik van de #RTL7Darts. RTL7Darts is ook te vinden via FacebookInstagram en YouTube.

Door: Guy Habets

/ MEER NIEUWS

Dan Dawson probeert Nederlands eten: 'Dit is walgelijk!'
Jacques Nieuwlaat en de Engelse commentator Dan Dawson gingen december vorig jaar een weddenschap met elkaar aan. Ze voorspelden de eerste en tweede ronde van het WK, en de verliezer trakteerde de winnaar op pakket met lokale producten.
Lees meer
Butler hoopt met US Darts Masters op eerste tv-optreden sinds hartaanval
Larry Butler gaat een poging wagen om deel te mogen nemen aan de US Darst Masters. De Amerikaan heeft zich ingeschreven voor het kwalificatietoernooi van het World Series-evenement.
Lees meer
Hankey zet in op terugkeer naar de top: 'Ik ben een van de besten die er is'
Ted Hankey heeft zijn amibiteuze plannen voor de toekomst gedeeld. De 51-jarige darter hoopt binnenkort weer aan de top van het dartscircuit te staan. "Ik weet dat ik nog steeds een van de besten ben die er is."
Lees meer
De Sousa finisht 39 zoals je nog nooit gezien hebt! (video)
Jose de Sousa had in de vierde leg van zijn partij tegen Daryl Gurney op de Danish Darts Open 39 over. De Portugees maakte een rekenfout.
Lees meer
Van Barneveld definitief niet naar World Matchplay
Raymond van Barneveld zal niet deelnemen aan de World Matchplay. De Nederlander heeft te weinig ponden binnengesleept om aanspraak te mogen maken op een startbewijs.
Lees meer
Nederlanders succesvol in Engeland, 15-jarige Engelse wint vier titels
Wesley Harms en Richard Veenstra zijn dit weekend met titels teruggekeerd vanuit Engeland. De twee wonnen samen het koppeltoernooi 'England Pairs', terwijl Harms met de England National Singles ook een individuele prijs pakte.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken