/ Nieuws

SPECIAL - 'The Machine' schiet weer met scherp vanaf zijn roze wolk

06-12-2018 09:47

In de aanloop naar het WK brengen de redacteuren van RTL7Darts ieder een speciaal artikel over een WK-deelnemer naar keuze. Vandaag leest u het verhaal van James Wade, opgetekend door Johan Sepers.

De 35-jarige James Wade is misschien wel de meest gecompliceerde en onderschatte darter uit het circuit. Op het podium zie je niets aan The Machine. Soms letterlijk niets, soms figuurlijk niets. De beste linkshandige darter aller tijden won in zijn carrière toch al negen grote toernooien bij de PDC. 

Jeugdig talent
Op jonge leeftijd bleek al dat James Wade een bijzonder talent was. De Engelse kenners spraken al over een toekomstig wereldkampioen.  Er werd in huize Wade al gedart. Zijn vader, Martin, was een verdienstelijk speler en de appel viel dan ook niet ver van de boom. Al op zijn 15e gaf James een televisie-interview, waarin hij zei dat hij professioneel darter zou gaan worden. In 2000 won The Machine goud op de WDF Europe Cup Youth in de koppels en teams. Zowel in 2000 als in 2001 won Wade ook goud in het overall klassement. Dit deed hij samen met Stephen Bunting, Jason Crawley en Adam King.

BDO-periode
In zijn BDO-periode was James niet erg succesvol. Hij speelde in 2003 en 2004 op het BDO WK, maar kwam daar niet voorbij de tweede ronde. Wel won The Machine in 2002 het Open Zwitserland bij de BDO. In 2006 stopte James als automonteur om full time professional te worden bij de PDC. In de eerste jaren stond James vooral bekend om zijn grote mond, arrogante en chagrijnige gedrag. De prestaties werden in de jaren wel beter en in 2006 gooide Wade zelfs twee keer een 9-darter tijdens vloertoernooien van de PDC.

Majors winnen bij de PDC
2007 was sportief gezien een geweldig jaar voor The Machine. Hij won in dat jaar zowel de World Matchplay als de World Grand Prix. In 2008 won hij in Bolton de UK Open en het jaar erop de prestigieuze Premier League. Ook in 2010 pakte Wade twee grote titels. Wederom de World Grand Prix en ook nog de Championship League. 

Depressies en zelfmoordneigingen
Privé was 2010 een rampjaar. Zijn relatie, met presentatrice Helen Chamberlain, liep op de klippen en hij kreeg te maken met depressies. Soms zo erg dat hij suïcidale neigingen kreeg.  Na onderzoek bleek dat hij te maken had met een bipolaire stoornis. Een bipolaire stoornis is een chronische, psychische stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen, dan weer manisch of hypomaan, dan weer depressief. James besloot hulp te zoeken en begon met medicatie tegen de psychische problemen. Niet alleen zijn privéleven leed onder de stoornissen, ook met het darten ging het minder. Daarbij was James ook nog een paar keer betrokken bij incidenten en werd hij in 2013 voor vier toernooien geschorst vanwege wangedrag.

Sammi Marsh en de roze wolk
James veroverde het hart van de prachtige walk-on girl Sammi Marsh. In 2015 trouwde de tortelduifjes en op 8 oktober 2018 werd Arthur James Wade geboren. Na de geboorte van zijn zoon stond er een andere Wade op het podium. De eerste twee televisietoernooien werden een prooi voor de kersverse vader. Alsof hij niet kon verliezen, speelde The Machine zijn beste darts ooit.

The Machine en het WK
Voor James is het WK 2019 alweer zijn 17e deelname aan een wereldkampioenschap. Zijn beste prestatie is een drietal halve finales. In 2009 verloor hij van Barney met 6-4, in 2012 verloor hij van Adrian Lewis met 6-5 en in 2013 van Michael van Gerwen met 6-4. Tot op heden is het de man uit Aldershot nog niet gelukt om de wereldtitel te pakken. Toch als het er een jaar inzit, zou het dit jaar moeten zijn. Hij is als 9e geplaatst en zal in de tweede ronde uitkomen tegen de winnaar van de partij tussen Krzysztof Ratajski en Seigo Asada.

Voorspelling van de redacteur
James Wade is altijd een gevaarlijke klant op de toernooien. Als The Machine in topvorm is, vallen de dubbel 20 en dubbel 10 er zo makkelijk in. Met zijn ervaring en zelfvertrouwen kan hij van iedereen winnen, dus ook zeker meespelen om de titel. Gezien zijn vorm van de afgelopen maand is hij mijn dark horse voor de titel. Zwevend op zijn roze wolk en het verlangen om voor Arthur te winnen zou het WK van 2019 wel eens zijn kant op kunnen vallen. Daarbij verdient een speler met zijn psychische klachten en vooral de manier hoe hij daarmee omgaat heel veel respect. Als topsporter is het niet makkelijk om toe te geven dat je met mentale problemen te maken hebt.

Door: Johan Sepers

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken