/ Nieuws

Van Barneveld en de World Matchplay, een ongelukkige combi

15-7-2019 14:50

Raymond van Barneveld heeft zich in zijn afscheidsjaar niet weten te plaatsen voor de World Matchplay en blijft daardoor steken op een totaal van twaalf deelnames. We blikken terug op zijn prestaties in Blackpool.

Start
Het Matchplay-avontuur van Van Barneveld startte in 2007. Als kersverse wereldkampioen van de PDC trad hij de Empress Ballroom van de Winters Garden binnen. Als de nummer 2 van de plaatsingslijst was Van Barneveld ook nu een van de favorieten, maar zijn debuut eindigde in de kwartfinale. Een piepjonge Adrian Lewis won met 16-14. 

Ook in de twee jaren daarna kon Van Barneveld na de kwartfinales zijn koffers pakken. In 2008 lag Wayne Mardle op zijn pad. In 2009 was een gemiddelde van bijna 100 niet genoeg tegen Terry Jenkins, de latere runner-up van dat jaar.

Piekjaar
Van Barneveld doorbrak in 2010 het ritme. Tijdens zijn wedstrijd in de eerste ronde tegen Denis Ovens gooide hij een negendarter en won met 10-1. Na een ruime zege op Alan Tabern wachtte Co Stompé in de kwartfinale. Het werd een matige partij, waarin beide spelers vooral niet wilden verliezen, maar Van Barneveld aan het langste eind trok.

Tegen James Wade in de halve finale, die met 17-8 werd gewonnen, liet Van Barneveld zien klaar te zijn voor een nieuwe krachtmeting met Matchplay-koning Phil Taylor. De finale werd een echte strijd, waarin weinig aan elkaar toegaven. Tot aan de 11-9 was het spannend, maar na de tweede pauze schakelde Taylor een tandje bij en won hij met 18-12.

Na de piek
Na de finaleplaats in 2010 moest Van Barneveld het in 2011 weer doen met een kwartfinaleplaats. Hij moest een ticket voor de halve finale aan James Wade laten. Wade haalde later de finale.

Van Barneveld kreeg het in de jaren daarna moeilijker in Blackpool. In 2012, 2013, 2014 en 2017 verloor hij bij de laatste 16 van respectievelijk Terry Jenkins, Justin Pipe, Simon Whitlock en Phil Taylor. In 2015 en 2016 eindigde het toernooi al na één wedstrijd. Andy Hamilton en Brendan Dolan stuurden de Nederlander direct naar huis.

Het uiteindelijk laatste jaar van Van Barneveld in Blackpool was in 2018. Hij startte met een solide zege op Kyle Anderson in de eerste ronde en trof daarna Gary Anderson. 'Barney' begon de partij uitstekend en kwam 5-1 en 7-4 voor, maar na 16 legs was de stand gelijk. Anderson won daarna drie van de vier legs en bekerde verder.

Statistieken
Van Barneveld speelde twaalf edities van de World Matchplay en gooide in totaal 29 wedstrijden, waarvan hij er 17 won. Zijn gemiddelde over alle wedstrijden is 94,96 met 103.86 als zijn hoogste.

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken