/ Nieuws

Communicatiegebrek

15-7-2019 20:08

Het zomerseizoen zit er aan te komen, al moet natuurlijk nog de World Matchplay gespeeld worden - maar daar ga ik het niet over hebben.

Waar ik het wel over wil hebben is communicatie, en dan met name het gebrek aan communicatie. Vorig jaar heb ik een column geschreven over de BDO World Trophy waar geen hond zat en waar geen sfeer was. Ik kreeg nogal wat kritiek hierop, wat geen probleem is want daar kan ik best tegen.

We zijn nu een jaar verder. Over iets meer dan 45 dagen (op moment van het schrijven van deze column) zou de BDO World Trophy moeten gaan beginnen en er is nog niks bekend over waar het toernooi gehouden gaat worden of waar je toegangskaartjes kunt kopen. Ja, de spelers zijn wel bekend gemaakt, maar de spelers weten niet waar ze gaan spelen, dus ook niet of ze hun vliegtickets kunnen kopen of hun hotel moeten regelen. Kortom: er is helemaal niets geregeld. Het grootste probleem is dat er gewoon geen communicatie vanuit het bestuur van de BDO is. Op dit moment hult het zich louter in stilzwijgen en dat is het slechtste wat je kunt doen. Zelfs als je slecht nieuws hebt kun je dat beter brengen dan geen nieuws brengen. En wat gebeurt er nu dus; spelers zijn aan het morren en niet zo’n beetje ook. Publiek ga je natuurlijk niet meer krijgen voor dit toernooi en alle op social media actieve puberende critici die niets beter te doen hebben dan op hun zolderkamer via hun toetsenbord jouw organisatie om zeep helpen hebben genoeg ammunitie om dat ook te doen. Ik denk dat er nog twee mogelijkheden zijn voor de BDO World Trophy: De eerste is dat het gaat gewoon niet doorgaat want ze komen er niet uit, of de tweede: Ze spelen weer een toernooi zoals vorig jaar met een lege zaal waar geen enkele sfeer in zit en eigenlijk draai je dan ook gewoon een toernooi de nek om. Wat ik dan nog extra jammer vind is dat er in Nederland een toernooi als een huis stond, met een zaal, TV én publiek en dat toernooi verdween omdat er geen sponsor was te vinden. Eeuwig zonde! Overigens heeft de BDO nog twee grote televisietoernooien, de World Masters en het WK. Van beide is ook nog geen locatie en geen kaartverkoop bekend, althans: die is nog niet gecommuniceerd.

Miscommunicatie is wel een beetje het thema van de column van deze maand want niet alleen de BDO maakt zich daar aan schuldig: aan de andere zijde van de dartswereld ontbreekt het er ook wel eens aan. Ieder die wel eens toernooien bekijkt op TV of via de stream weet dat de dartborden van Unicorn, welke gebruikt worden bij de PDC toernooien, onderwerp van gesprek zijn. Een leek kan nog zien dat de borden waarop gegooid wordt - met name op de Euro Tour - gewoon niet goed zijn. Als de spelers aantreden met grippunten is een bord na 3 legs eigenlijk al toe aan vervanging en natuurlijk kan je op zo'n podium niet ieder bord zo snel gaan vervangen. Het grote aantal pijlen dat terugkomt van het bord is voor niemand goed. Niet voor de spelers want die kost het natuurlijk geld als ze een wedstrijd verliezen omdat er een paar uitkomen. Maar ook niet voor de leverancier of de organisatie wiens goede naam op het spel staat. Maar ook hier hult men zich in stilzwijgen. Terwijl ik dan denk: Vertel nu gewoon dat er op de achtergrond hard aan wordt gewerkt (wat ook het geval is weet ik), dan neem je veel criticasters de wind uit de zeilen. Nu wordt er door Jan-en-alleman gespeculeerd en wie het hardst roept wordt geloofd. Denken dat als je er niets over zegt het probleem wel overwaait klopt natuurlijk gewoon niet, al is het met name in de dartsport in Groot-Brittannië wel een veelgebruikte tactiek. Overigens kwam ik een onderzoek tegen van Unicorn naar het aantal bouncers en dat bleek volgens dat onderzoek nogal mee te vallen. Ik wilde het jullie niet onthouden: klik HIER om te lezen.

Dan nog één dingetje dat ik niet begrijp voordat ik zomer ga vieren: Deze maand is de World Series van start gegaan, een toernooienserie die in het teken staat van promotie van de (PDC) dartsport. De serie gaat van start met een nieuw format. Ik vraag me dan af wie dat heeft bedacht. Alle toernooien worden nu over twee dagen gespeeld in plaats van veelal drie in afgelopen jaren. De eerste dag is het format gewoon best of 11 legs, niks aan de hand want dat deden we voorheen ook. Maar vervolgens wordt het format opgeschroefd naar best of 15 legs, daarin moeten dan zeven wedstrijden worden gespeeld met ook nog een kwartier pauze tussen de halve finales en de finale. Een garantie derhalve om tot ver na middernacht bezig te zijn als je om 20:00 uur begint. Ik ken veel mensen in de dartwereld en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die je hier een plezier mee doet. De fans niet: die verliezen nogal de interesse namelijk na een paar uur. De spelers niet: Het wordt een ontiegelijk lange avond op deze manier en ook TV niet: Er is nagenoeg niemand die tot half twee of twee uur blijft kijken. Ik weet niet wat de achterliggende gedachte is geweest om van drie naar twee dagen te gaan, maar ik denk dat de vuistregel nog altijd opgaat dat je maximaal vier uur aan een middag- of avondsessie kwijt mag zijn, met uitzondering van een WK. Het format is voor mij dan ondergeschikt aan deze regel. Wil je maar twee dagen/avonden darten dan is dat prima, maar dan zullen alle wedstrijden gewoon best of 11 moeten zijn anders wordt het simpelweg te laat. Als je het aan mij vraagt is drie avonden nog steeds gewoon het beste. Eerste dag best of 11 legs, kwartfinale best of 19 en de halve finales en finale best of 21. Als het niet kapot is hoef je het ook niet te maken lijkt mij.

Ik wens iedereen een fijne zomer!

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken