/ Nieuws

Cross is de beste in Blackpool

World Matchplay

28-7-2019 21:59

Rob Cross heeft voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay op zijn naam geschreven. Voltage kwam in de Engelse finale tegen Michael Smith met 9-0 voor, maakte het vervolgens toch nog spannend maar trok de zege uiteindelijk toch over de streep: 18-13.

De eerste twee sessies van de finale stonden in schril contrast met de overige wedstrijden van de World Matchplay, editie 2019. Dat was vooral te danken aan Michael Smith. Bullyboy leek bevangen door de plankenkoorts, wetende dat hij zijn eerste twee major-finales (het WK 2019 en de afgelopen Premier League) had verloren. Smith legde Cross geen strobreed in de weg en Voltage maakte daar gretig gebruik van. De eerste negen (!) legs gingen naar de wereldkampioen van 2018, waarna Smith in de tiende leg eindelijk op het scorebord kwam.

Vanaf dat moment wist de rappe darter uit Saint Helens zich iets meer in de wedstrijd te spelen, maar aan zijn gezicht was af te lezen dat het geloof in een comeback nog ver te zoeken was. Desondanks wist Smith zijn kale opponent in tien legs drie keer te breken, waarbij vooral een 147-finish weer een klein beetje leven in de brouwerij bracht. Na negentien legs keerde de spanning op het podium en in de Empress Ballroom in Blackpool langzaam maar zeker weer terug toen Smith de achterstand naar nog maar vijf legs verkleinde: 12-7.

Vier legs en twee Smith-breaks later werd het zelfs 13-10 en koos het publiek massaal de kant van Bullyboy, in de hoop dat hij het kunstje van Cross van een dag eerder kon gaan herhalen en een memorabele comeback zou voltooien. Voltage had daar zijn laatste woord echter nog niet over gesproken. Met een bijzonder knappe 110-finish met Smith op dubbel acht verwachtte Cross zijn landgenoot te hebben uitgeschakeld, maar de man uit Saint Helens bleek ook over mentale weerbaarheid te beschikken. Hij brak terug, zette zijn elfde leg op het bord en hield de spanning daarmee in de wedstrijd.

Er was geen touw meer vast te knopen aan het verloop van de wedstrijd. Dan leek Cross de wedstrijd weer te beslissen met een break, dan slaagde Smith er weer in om toch nog in de wedstrijd te blijven hangen. In leg achtentwintig werd de spanning nog maar eens opgevoerd. Na vele missers op de dubbel van beide mannen duwde Bullyboy zijn laatste pijl in de dubbel twintig, waardoor zijn achterstand op Cross nog maar twee legs bedroeg. Waar iedereen in de zaal erop rekende dat de wederopstanding van Smith nu werkelijkheid werd, toverde Voltage nog één laatste konijn uit de hoge hoed.

Hij hield Smith twee legs achter zich en op 16-13 produceerde de wereldkampioen van 2018 een waardevolle 180'er, waarmee hij de druk op Bullyboy zette. Die miste vervolgens, waarna Cross instapte en met een zenuwachtige laatste dart de dubbel zestien vond. Op matchpoint was de voormalig elektricien niet meer te houden. Hij verschafte zichzelf genoeg kansen om het af te maken en na drie gemiste wedstrijdpijlen was de vierde, op dubbel vier, wel raak. De 18-13 betekende het einde van een finale die uiteindelijk toch nog het spektakel en de drama kreeg waar het hele toernooi al bol van stond.

Voor alle laatste nieuwtjes rondom het darts volg je ons op Twitter. Meepraten kan ook, maak dan gebruik van #rtl7darts. RTL7 Darts is ook te volgen via Facebook en op Instagram

Door: Guy Habets

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken