/ Nieuws

Feestvarken Heta verbaast vriend en vijand

Brisbane Darts Masters

10-8-2019 23:50

Damon Heta heeft uitgerekend op zijn 32e verjaardag voor een daverende sensatie gezorgd door de Brisbane Darts Masters winnend af te sluiten. Na een ongekende zegereeks pakte hij ook de in vorm verkerende Rob Cross in de finale en won hij tegen alle verwachtingen in het World Series-toernooi Down Under.

Het bleef in de eerste zes legs van de finale in Brisbane spannend. Dat was voornamelijk te danken aan Heta, die met zijn tweede 164-finish van het toernooi de 3-3 op de borden zette en Cross daarmee binnen schootsafstand hield. Voltage was namelijk sterk aan de wedstrijd begonnen en na de onderbreking trok de Engelsman die lijn door. Hij kwam met een break op 6-4 en leek daarmee het verzet van de held van het thuispubliek te breken. Heta gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich weer in de wedstrijd, met het afdwingen van een beslissende leg op 7-7 als bekroning van zijn vechtlust. In de vijftiende leg deed 'The Heat' vervolgens het onmogelijke: hij scoorde beter dan Cross, zette zich met een fenomenale 170-score op dubbel zestien en gooide zijn tweede matchdart raak: 8-7.

Halve finale
De Australiër wist in de eerste halve finale, die tegen landgenoot Simon Whitlock, een vroege achterstand te boven te komen. De jarige Heta, die op de finaledag 32 werd, zette zijn verjaardag luister bij door terug te komen van een 4-1 achterstand en vanaf 4-4 het Australische onderonsje te controleren. The Wizard, op de PDC-ranglijst toch echt veruit de beste speler uit Australië, kreeg het niet meer omgedraaid en moest na veertien legs zijn tegenstander een hand geven: 8-6 voor 'The Heat'.

In de halve finale had Cross verrassend genoeg weinig te duchten van Daryl Gurney, de nummer vier van de wereld. Voltage had genoeg aan een sterke openingsfase, waarin hij zijn opponent uit Noord-Ierland onder anderen door een heerlijke 170-finish op een gat van vier legs zette. Die tik wist Gurney niet te verwerken. Cross deed wat hij moest doen, bleef rond de 105 gemiddeld gooien en rondde het klusje af door met 8-3 te zegevieren.

Feestvarken Heta was zonder twijfel al de verrassendste naam bij de laatste acht. Niemand verwachtte nog iets van de Australiër, die op vrijdagavond James Wade had uitgeschakeld en nu tegenover Gary Anderson stond. Heta zelf hield ondanks zijn bijnaam wederom het hoofd koel. 'The Heat' was stabieler op de dubbel dan Anderson, klopte hem uiteindelijk met 8-6 en zorgde er op die manier voor dat er in ieder geval een Aussie in de finale zou staan in Brisbane. Whitlock had zich namelijk eerder al geplaatst voor de halve finale door landgenoot Kyle Anderson een nietsontziend pak slaag te geven: 8-0.

Nederlanders
Michael van Gerwen won al sinds 2016 geen toernooi meer 'Down Under' en ook in Brisbane lukte het hem niet om een beker mee naar huis te nemen. Dat was te danken aan Gurney, die aan een serie van vier gewonnen legs op rij genoeg had om Van Gerwen te kloppen. Mighty Mike speelde niet op zijn best en dat deed hem tegen de op topniveau acterende SuperChin de das om. Dat kon ook niet gezegd worden van Raymond van Barneveld, die in zijn kwartfinale een maatje te klein was voor Cross. De kersverse winnaar van de World Matchplay speelde erg goed en raakte vooral veel belangrijke dubbels met zijn laatste pijl. Barney kon dat hoge niveau niet aantikken en kon uiteindelijk maar vier legs van Cross afpakken.

Brisbane Darts Masters 2019
Kwartfinales

Kyle Anderson 0-8 Simon Whitlock
Damon Heta 8-6 Gary Anderson
Rob Cross 8-4 Raymond van Barneveld
Daryl Gurney 8-5 Michael van Gerwen

Halve finales
Simon Whitlock 6-8 Damon Heta
Rob Cross 8-3 Daryl Gurney

Finale
Damon Heta 8-7 Rob Cross

Door: Guy Habets

1 Heta zorgt voor sensatie met zege Brisbane Masters
2 Van Gerwen opnieuw onderuit, Gurney te sterk
3 Sterk finishende Cross schakelt Van Barneveld uit

/ MEER NIEUWS

Van Gerwen wordt voor tweede keer vader
Michael van Gerwen wordt voor de tweede keer vader. De nummer 1 van de wereld laat op Twitter weten 'nieuwe voetjes' te verwachten in 2020. Van Gerwen is op dit moment vader van een dochtertje, Zoë. Zij werd in 2016 geboren.
Lees meer
McDonald doet parachutesprong ter nagedachtenis aan Market Garden
John McDonald gaat de 75e verjaardag van operation Market Garden eren. De 59-jarige Master of Ceremonies springt vrijdag 20 september zoals ze dat tijdens die operatie ook deden.
Lees meer
Anderson: 'Het zou me niets verbazen als Taylor terugkeert'
Phil Taylor hintte de laatste tijd twee keer op een terugkeer in het professionele dartscircuit. Zo gaf hij als een reden dat hij de duels met Michael van Gerwen en Gary Anderson miste. De Schot reageert op de mogelijke comeback van de 16-voudig wereldkampioen.
Lees meer
Van Gerwen begint jacht op eerste Champions League tegen Wade
Michael van Gerwen begint de jacht op zijn eerste Champions League of Darts tegen James Wade. De Nederlander zit verder in een groep met Michael Smith en Gary Anderson.
Lees meer
Price naar plek 3 op European Tour Order of Merit, Van Gerwen blijft ruim aan kop
Gerwyn Price heeft een grote stap gezet op de European Tour Order of Merit. De speler uit Wales klom dankzij zijn eindzege op de International Darts Open naar de derde plek.
Lees meer
Price prolongeert titel in Riesa na zinderende finale
Gerwyn Price heeft met succes zijn titel op de International Darts Open verdedigd. De Welshman was na een spannende finale te sterk voor Rob Cross en won met 8-6.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken