/ Nieuws

Onbekende O'Shea en Ashton winnen bizarre World Masters

28-10-2019 11:46

John O'Shea heeft zich gekroond tot World Master bij de BDO. De Ier, die voor het toernooi op plek 215 van de BDO-ranking stond, versloeg Scott Waites in de finale. Bij de dames trok Lisa Ashton aan het langste eind.

O'Shea versloeg onder andere Willem Mandigers op weg naar de finale en schudde de Belg Mario Vandenbogaerde af in de halve eindstrijd. In de finale tegen Waites kwam de Ier op een 2-0 voorsprong, maar na acht sets was de stand gelijk. O'Shea zette een eindsprint in en won de laatste twee sets voor de eindzege.

Ashton trof Anastasia Dobromyslova in de finale. Ashton, die ook haar opwachting zal maken tijdens de Grand Slam of Darts, won via een beslissende set de finale: 5-4.

Chaos
De World Masters 2019 kenmerkte zich vooral door de chaos, die al ver voor de aanvang van het toernooi begon. De BDO besloot namelijk de kwalificatiecriteria aan te passen, waardoor alle topspelers hun geplaatste status verloren. Daarnaast moest iedere deelnemer plots 20 GBP inschrijfgeld betalen.

De topspelers waren het niet eens met de wijzigingen en dreigden met een boycot. Sommigen, waaronder Martijn Kleermaker, lieten om deze of een andere reden het toernooi daadwerkelijk aan zich voorbij gaan.

Loting
Bij aanvang van het toernooi bleek de loting niet te kloppen. Enkele spelers die helemaal niet aanwezig waren, waren opgenomen in het speelschema, terwijl spelers die wel deelnamen niet waren ingedeeld.

De BDO probeerde te schuiven met namen om een herloting te voorkomen, maar 25 minuten voor aanvang van het toernooi werd de top 16 medegedeeld dat er toch een herloting plaats zou vinden. Uiteindelijk zouden er zelfs niet-bestaande namen zijn toegevoegd op de loting compleet te maken.

Contract
Voor de start van de BDO World Masters wachtte voor enkele spelers een andere onaangename verrassing. De BDO wilde namelijk dat iedere deelnemer een contract ondertekende, waardoor een deelname aan het kwalificatietoernooi voor de World Masters of het BDO WK betekent dat deelname aan het PDC WK niet mogelijk is.

Voor de Amerikaanse Danny Baggish en Sloveense Benjamin Pratnemer kwam het contract rauw op het dak. Zij zijn namelijk al geplaatst voor het wereldkampioenschap van de PDC. Het is onduidelijk of het duo het contract heeft getekend. Ze hebben beiden wel deelgenomen aan het BDO-toernooi.

Prijzengeld
Ook over het prijzengeld was veel te doen. Bij aanvang van het toernooi was voor niemand duidelijk wat het prijzengeld zou zijn. Uiteindelijk werd op speeldag drie bekend dat het prijzengeld voor de heren flink was verlaagd. In plaats van 25.000 GBP kreeg de winnaar nog 18.000 GBP.

 

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken