/ Nieuws

Zeventien keer perfectie

02-12-2019 14:35

In de aanloop naar het WK brengen de redacteuren van RTL7Darts ieder een speciaal artikel over een WK-moment naar keuze. Vandaag leest u het persoonlijke WK-moment van Colin Noteboren.

In deze rubriek neem ik je graag mee naar de halve finale van het WK 2013 waar Michael van Gerwen streed tegen James Wade voor een plekje bij de laatste twee. En nu hoor ik je denken waar ken ik die halve finale nu ook alweer van? De uitspraak ‘Here he goes again, oohh astonishing!’ doet misschien wel een belletje rinkelen? Ik heb het natuurlijk over ‘die’ zeventien perfecte pijlen van Michael van Gerwen waarmee hij bijna twee negendarters achter elkaar gooide. Ongetwijfeld een van mijn mooiste WK-momenten aller tijden.

2012 is het jaar waar Michael van Gerwen langzaamaan naam begint te maken bij de grote mannen van de PDC. De titels kwamen niet in overvloed zoals ze de laatste twee jaar binnenstromen, maar met de winst van de World Grand Prix op zak kent Van Gerwen een goede voorbereiding op het wereldkampioenschap in december. Ook tijdens het WK laat Van Gerwen zien in uitstekende vorm te verkeren. In de eerste ronde wint hij namelijk met ruime cijfers van Paul Lim (3-0 in sets) en vervolgens zijn Peter Wright, Colin Lloyd en titelverdediger Adrian Lewis ook niet bij machte om de opmars van Van Gerwen te stoppen.

In de halve finale wacht ‘Mighty Mike’ vervolgens James Wade die ook al het hele toernooi laat zien uitstekend in vorm te zijn. De wedstrijd waar het dit artikel allemaal om draait begint wat traag en het publiek heeft nog weinig aanleiding tot een groot feestje, maar alles verandert in set vier. Van Gerwen staat 3-1 voor in sets maar voelt de hete adem van Wade, die met een 2-0 voorsprong in legs op het punt staat om een set terug te pakken, in zijn nek. Ook de derde leg begint Wade prima met een 94-score maar daarop volgt al snel het vernietigende antwoord van Van Gerwen die zijn eerste 180 van de komende beurten gooit. Vervolgens volgt 177 en iedereen weet natuurlijk welke score er in de drie pijlen erna volgt. Alsof het publiek en de commentatoren nog niet genoeg in extase waren gebracht door de negendarter begint ‘Mighty Mike’ ook met twee maximale scores aan de volgende leg waarna er 141 overblijft. De Nederlander lijkt geschiedenis te gaan schrijven want na de triple 20 en triple 19 blijft het befaamde rode vlakje van de dubbel 12 open staan. Die beslissende pijl blijkt er één te veel voor de avond want de pijl valt ‘teleurstellend’ aan de binnenkant…

Tot grote teleurstelling van de Nederlander wint Wade ook nog eens de set. Het blijkt slechts uitstel van executie voor ‘The Machine’ want Van Gerwen wint uiteindelijk de partij in 6-4. Zijn eerste wereldtitel op zijn naam schrijven is Van Gerwen een paar dagen later helaas niet gegund want in de finale wordt de man uit Vlijmen verslagen door de grote Phil Taylor met 7-4. Uiteindelijk niet het eindresultaat waar Van Gerwen op hoopte maar die zeventien perfecte pijlen lieten zien dat de komende jaren altijd rekening gehouden moest worden met deze speler.

Colin Noteboren – RTL7 Darts

1 VIDEO

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken