/ Nieuws

Zeventien keer perfectie

02-12-2019 14:35

In de aanloop naar het WK brengen de redacteuren van RTL7Darts ieder een speciaal artikel over een WK-moment naar keuze. Vandaag leest u het persoonlijke WK-moment van Colin Noteboren.

In deze rubriek neem ik je graag mee naar de halve finale van het WK 2013 waar Michael van Gerwen streed tegen James Wade voor een plekje bij de laatste twee. En nu hoor ik je denken waar ken ik die halve finale nu ook alweer van? De uitspraak ‘Here he goes again, oohh astonishing!’ doet misschien wel een belletje rinkelen? Ik heb het natuurlijk over ‘die’ zeventien perfecte pijlen van Michael van Gerwen waarmee hij bijna twee negendarters achter elkaar gooide. Ongetwijfeld een van mijn mooiste WK-momenten aller tijden.

2012 is het jaar waar Michael van Gerwen langzaamaan naam begint te maken bij de grote mannen van de PDC. De titels kwamen niet in overvloed zoals ze de laatste twee jaar binnenstromen, maar met de winst van de World Grand Prix op zak kent Van Gerwen een goede voorbereiding op het wereldkampioenschap in december. Ook tijdens het WK laat Van Gerwen zien in uitstekende vorm te verkeren. In de eerste ronde wint hij namelijk met ruime cijfers van Paul Lim (3-0 in sets) en vervolgens zijn Peter Wright, Colin Lloyd en titelverdediger Adrian Lewis ook niet bij machte om de opmars van Van Gerwen te stoppen.

In de halve finale wacht ‘Mighty Mike’ vervolgens James Wade die ook al het hele toernooi laat zien uitstekend in vorm te zijn. De wedstrijd waar het dit artikel allemaal om draait begint wat traag en het publiek heeft nog weinig aanleiding tot een groot feestje, maar alles verandert in set vier. Van Gerwen staat 3-1 voor in sets maar voelt de hete adem van Wade, die met een 2-0 voorsprong in legs op het punt staat om een set terug te pakken, in zijn nek. Ook de derde leg begint Wade prima met een 94-score maar daarop volgt al snel het vernietigende antwoord van Van Gerwen die zijn eerste 180 van de komende beurten gooit. Vervolgens volgt 177 en iedereen weet natuurlijk welke score er in de drie pijlen erna volgt. Alsof het publiek en de commentatoren nog niet genoeg in extase waren gebracht door de negendarter begint ‘Mighty Mike’ ook met twee maximale scores aan de volgende leg waarna er 141 overblijft. De Nederlander lijkt geschiedenis te gaan schrijven want na de triple 20 en triple 19 blijft het befaamde rode vlakje van de dubbel 12 open staan. Die beslissende pijl blijkt er één te veel voor de avond want de pijl valt ‘teleurstellend’ aan de binnenkant…

Tot grote teleurstelling van de Nederlander wint Wade ook nog eens de set. Het blijkt slechts uitstel van executie voor ‘The Machine’ want Van Gerwen wint uiteindelijk de partij in 6-4. Zijn eerste wereldtitel op zijn naam schrijven is Van Gerwen een paar dagen later helaas niet gegund want in de finale wordt de man uit Vlijmen verslagen door de grote Phil Taylor met 7-4. Uiteindelijk niet het eindresultaat waar Van Gerwen op hoopte maar die zeventien perfecte pijlen lieten zien dat de komende jaren altijd rekening gehouden moest worden met deze speler.

Colin Noteboren – RTL7 Darts

1 VIDEO

/ MEER NIEUWS

Van Duijvenbode mist negen matchdarts: 'En dan sta je hier met jou te lullen'
Dirk van Duijvenbode baalde als een stekker na zijn nederlaag in de halve finale van Q-school. Hij ging onderuit tegen Berry van Peer, maar had alle kansen voor een zege.
Lees meer
Van Peer strandt in finale van Q-school
Berry van Peer is er niet in geslaagd een rechtstreekse tourkaart te bemachtigen op de derde dag van Q-school. De Nederlander bereikte de finale, maar verloor met 5-1 van Karel Sedlacek.
Lees meer
Veenstra kent voorlopig teleurstellende Q-school: 'Het valt gewoon even niet mijn kant op'
Richard Veenstra staat als nummer 2 van de BDO op Q-school te gooien voor een tourkaart, maar het gaat nog niet zoals gehoopt voor de Nederlander. "Ik kan nog niet zeggen dat het echt super gaat."
Lees meer
Q-school dag 3: Matige dag voor Nederlanders, zeven landgenoten naar laatste 32
De derde dag van Q-school is voorlopig niet de dag van de Nederlanders. Zeven spelers uit Nederland wisten de laatste 32 te halen. Enkele grote namen hebben het speelveld al verlaten.
Lees meer
Van Barneveld in top 20 meest verdienende darters 2019
Voor Raymond van Barneveld was zijn afscheidsjaar een jaar om snel te vergeten. Hij won slechts een wedstrijd in de Premier League, plaatste zich nauwelijks voor grote toernooien en verloor in de eerste ronde van het WK. Qua inkomsten deed de Hagenaar het niet slecht.
Lees meer
Q-school dag 3: Norris treft Smith, Part tegen Kenny
De derde dag van Q-school gaat beginnen. De loting voor met name de Britse variant heeft enkele interessante affiches opgeleverd in de eerste ronde.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken