/ Nieuws

'Keep the trousers on, Colin'

06-12-2019 10:51

In de aanloop naar het WK brengen de redacteuren van RTL7Darts ieder een speciaal artikel over een WK-moment naar keuze. Vandaag leest u het persoonlijke WK-moment van Guy Habets.

Dit WK wordt een memorabel toernooi, hoe dan ook. Het afscheid van Raymond van Barneveld als darter is een moment waarvan mensen, zeker ik, hoopten dat het er nooit van zou komen. Begrijpelijkerwijs heeft Barney besloten om er na een carrière om apetrots op te zijn toch een punt achter te zetten. Laten we met zijn allen hopen dat de vijfvoudig wereldkampioen, de man die het darten op de kaart zette in Nederland, nog één keer kan laten zien wat hij in zijn Haagse mars heeft. Een legende als Van Barneveld verdient een memorabel afscheid door de voordeur.

Het kan namelijk ook anders. In het tijdperk-Taylor waren er maar weinig spelers die prijzen pakten. Immers: The Power won alles wat er te winnen viel en liet maar weinig broodkruimels over voor de rest. James Wade is een speler die een aantal bekers mee naar huis nam die Taylor liet liggen, maar Colin Lloyd is ook zeker een naam die in dat rijtje niet mag ontbreken. Jaws stond in 2004 bovenaan de Order of Merit, won in datzelfde jaar de World Grand Prix en voegde een jaar later de prestigieuze World Matchplay ook nog toe aan zijn erelijst. In 2005 bereikte hij ook nog eens de finale van de Premier League. Een loopbaan om U tegen te zeggen.

Helaas voor Lloyd zat het hem in de 'tens', de jaren vanaf 2010, alleen nog maar tegen. De Engelsman uit Witham kwalificeerde zich nog wel voor wereldkampioenschappen, maar was niet vaak meer te zien op de overige televisietoernooien. De aftakeling van een groot kampioen was begonnen en dat besefte Jaws zich terdege. Tijdens het WK van 2011 liet Lloyd zich in zijn eerste ronde-wedstrijd (tussenstand 2-2 in sets) tegen Andree Welge helemaal gaan en stompte hij na een matige beurt tegen het bord aan, omdat hij zich niet kon voorstellen dat hij van de onervaren Duitser zou gaan verliezen.

Een jaar later vertoonde Jaws in het Alexandra Palace in Londen waar hij nog toe in staat was. Darin Young en Scott Rand moesten eraan geloven, waarna Gary Anderson bij de laatste zestien de tegenstander was. De Schot was een maatje te groot en won met 4-1, waarna een grijnzende Lloyd symbolisch afscheid nam van het grote podium. De forse Engelsman trok zijn shirt uit, waardoor zijn indrukwekkende torso te zien was en gooide het bezwete shirt het publiek in. Joelende en gierende fans waren het gevolg, waarna Sky Sports-presentator Matt Clark zich niet kon beheersen en Lloyd een welgemeend advies gaf: 'Keep the trousers on, Colin'.

De wiebelende buik van Lloyd is het laatste beeld wat ik me van de topspeler van weleer kan herinneren. In 2013 speelde hij nog tegen Michael van Gerwen op het wereldkampioenschap, een wedstrijd die hij redelijk kansloos verloor, waarna hij in 2014 voor de laatste keer acte de préséance gaf en in de eerste ronde klop kreeg van Beau Anderson.  Wedstrijden die ik ben vergeten, en voor de Engelsman zelf waarschijnlijk ook nietszeggend zijn. Hij had het topdarts al vaarwel gezegd door zijn stinkende shirt het publiek in te mikken. Dit in het achterhoofd houdend is het geplande afscheid van Barney de enige echte manier om het publiek te bedanken en nog één keer te laten zien wat je kunt. Ik ga er namelijk van uit dat Raymond zijn shirt op het podium netjes aanhoudt.

PS. Helaas zijn er ook beelden van de halfnaakte Lloyd. Die zijn hier te zien.

Guy Habets – RTL7 Darts

/ MEER NIEUWS

Voorspel The Masters 2020
Veel dartkenners kenden een teleurstellend WK en eindigden laag op de ranglijst met voorspellingen. Maar nu is er een nieuwe kans: The Masters 2020! De winnaar krijgt een plekje op onze Wall of Fame!
Lees meer
Van Barneveld: 'Was liever nog drie à vier jaar doorgegaan op het hoogste niveau'
Raymond van Barneveld is geen professioneel darter meer. Hij leverde begin januari zijn tourkaart in en is nu bezig aan zijn afscheidstour. Toch had de vijfvoudig wereldkampioen het liever anders gezien.
Lees meer
Van Barneveld begint afscheidstour met zege, Van Gerwen wint na comeback van Price
Raymond van Barneveld is zijn afscheidstour begonnen met een ruime zege op Wayne Mardle. Tijdens de Kings of Darts in Den Bosch was hij met 6-1 te sterk. Michael van Gerwen won na comeback van Gerwyn Price.
Lees meer
Van Gerwen lacht om kritieken: 'Ga inderdaad veel last krijgen van nieuwe darts'
Michael van Gerwen staat voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. Hij stapte over naar Winmau en gaat met nieuwe pijlen gooien. Veel mensen, waaronder Phil Taylor, vrezen dat de Nederlander zijn oude niveau niet meer gaat halen, maar daar lacht hij zelf om.
Lees meer
Wright over succesvolle WK-pijlen: 'Ik hou ze tot ze gaan vervelen'
Peter Wright staat bekend als de speler die continu van darts wisselt en daar zal hij niet mee stoppen. Ook de pijlen waarmee hij het wereldkampioenschap won, zal hij niet de rest van zijn carrière gaan gebruiken.
Lees meer
Twijfels zijn weg bij Wright: 'Vroeger vroeg ik me af of ik wel majors kon winnen'
Voor Peter Wright begint een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. De Schot kroonde zich begin januari tot wereldkampioen en gaat vol zelfvertrouwen het nieuwe jaar in.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken