/ Nieuws

Barney’s laatste leg

12-12-2019 15:23

In de aanloop naar het WK brengen de redacteuren van RTL7Darts ieder een speciaal artikel over een WK-moment naar keuze. Vandaag leest u het persoonlijke WK-moment van Johan Sepers.

Toen mij werd gevraagd om een artikel te schrijven over mijn (persoonlijke) hoogtepunt van het PDC WK, was het voor mij duidelijk dat het over DE laatste leg van Raymond van Barneveld moest gaan tijdens zijn eerste WK in 2007 bij de PDC. Tijdens het aankomende WK neemt het dartsicoon afscheid van het grote podium en zal daar ook zijn laatste leg gaan gooien.

Mijn geschiedenis met darts gaat al heel ver terug. Toen ik in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in het centrum van Den Haag woonde, kon ik de BBC ontvangen. Voor mij was dat Match of the Day, snooker en de Embassy darts. Zelf heb ik niet het talent om op niveau te kunnen darten, maar dat neemt niet weg dat ik vanaf het eerste moment verkocht was aan het spelletje.

Raymond van Barneveld groeide, net als ik, op in Transvaal, zat op de school naast mijn school, maar verder kwam ik niet met hem in contact in die tijd. In de 90’er jaren leerde ik hem in het Haagse circuit kennen. Zelf was ik meer van de cijfertjes rondom de sport en zo ook bij het darten. Toen ik in 1999 op de Embassy aanwezig was om daar een door mij gemaakte special te promoten, leerde ik hem beter kennen. Overigens was 1999 een bijzonder jaar wat dat betreft want ik leerde daar ook mijn goede vriend, Hans Willink, kennen. Hij was daar als journalist en fotograaf.

Later werd ik door de organisatie van de WDT en IDL ingehuurd om de statistieken in en rond de perskamer te verzorgen en daar kwam Raymond altijd even met de mannen in de perskamer buurten. Meestal was het daar eigenlijk te gezellig, tot tranen van het lachen toe trouwens. Mijn band met Raymond was altijd prima. Tijdens al zijn overwinningen op Lakeside stond ik uiteraard te juichen en wat was ik trots op die Hagenees.

Zijn overstap naar de PDC in 2006 vond ik begrijpelijk. Bij de BDO stond hij jaren aan de top en als sportman wil je natuurlijk het maximale uit je carrière halen. Zijn eerste stappen bij de PDC waren uitstekend. Een knappe 9-darter tegen Manley tijdens zijn eerste Premier League, het winnen van de UK Open waren een paar hoogtepunten uit die eerste periode. Op 19 december 2006 begon voor Van Barneveld zijn eerste PDC WK in de knusse Circus Tavern in Purfleet.  In de eerste ronde moest de Hagenees het opnemen tegen de Australiër Mitchell Clegg. Dit leverde geen enkel probleem op voor Barney. De wedstrijd werd met 3-0 gewonnen en hij leverde slechts twee legs in. Omdat Van Barneveld als 32e geplaatst was voor dit WK, wist hij dat er in de tweede ronde een zware kluif op hem wachtte. De nummer één geplaatste Colin Lloyd was zijn opponent in deze partij en Jaws nam een 3-0 voorsprong in sets. Barney knokte zich terug in de wedstrijd, maar werd vooral door de Engelsman in het zadel geholpen. Lloyd miste een handvol matchdarts en in de allesbeslissende laatste leg was het de Nederlander die de winnende dubbel wel kon raken.  Bij de laatste 16 van het WK kwam hij de onbekende Nederlander Rico Vonck tegen. Voor Vonck was deze wedstrijd er eentje te veel, want hij kon geen enkele leg winnend afsluiten. In de kwartfinale stond Raymond slechts vier legs af aan Alan Tabern en in de halve finale kende de Hagenees geen enkele genade met Andy Jenkins. Met 6-0 stapte van Barneveld winnend van het podium. Nederland was weer eens in de ban van het darten door Barney. In zijn eerste jaar PDC stond Van Barneveld in de finale van het WK en zijn tegenstander was niemand minder dan Phil Taylor, de onbetwiste nummer 1 van de PDC. Voordat de finale goed en wel begonnen was, stond van Barneveld al met 3-0 achter in sets. Toch herpakte hij zich en knokte zich terug in de finale. Met als gevolg dat er na twaalf sets een 6-6 gelijke stand op het scorebord stond. De laatste set ging gelijk op tot 5-5 en een sudden death leg moest de beslissing brengen in de finale. Er moest om de bull worden gegooid en Phil begon met een single bull. Raymond besloot dat de pijl kon blijven zitten, iets dat mede daardoor later werd afgeschaft. Het bleek een goede richtpijl te zijn voor Barney, want hij gooide de Bulls Eye!

De allesbeslissende leg ging beginnen, het publiek hield de adem in. Wat zou er gaan gebeuren?

Ray opent de leg met een 100 score, The Power start met een maximale score, 180. Het antwoord van de Nederlander is ook een 180, Taylor is duidelijk van slag en gooit in de beurt erop slechts 40. Met 105 zet Raymond een 116 finish klaar voor de wedstrijd. Phil perst er een 133 score uit en komt ook op een finish: 148. Barney gooit triple 20, 16 en mist de dubbel 20. Toch mag de Hagenees terugkomen, want de Engelsman weet de 148 niet van het bord te poetsen. Van Barneveld zijn eerste dart beland in de dubbel 20 en de beslissende dubbel 20 maakt enorm veel emotie los bij de Nederlander. Na vier BDO-wereldtitels was ook het volgende doel bereikt. Wereldkampioen worden bij de PDC!

De jaren gingen voorbij en soms kwam ik Raymond nog wel eens tegen. Zoals op het ADO-jeugdtoernooi, dat was in een voor mij vrij zware periode en we raakten in een behoorlijk diepgaand gesprek. Zaken als onzekerheid en depressiviteit passeerden de revue en dat was een zeer waardevol gesprek. Toen de Premier League voor de eerste keer in Rotterdam neerstreek, was ik daar aanwezig voor RTL7Darts. Toevalligerwijs moesten we beide een sanitaire stop maken en uiteraard raakten we weer in gesprek. Deze keer over het Opa zijn, iets waar ik dan geen ervaring mee heb. Barney was vol emotie toen hij vertelde hoe mooi het wel niet is om dat te zijn en deze ontmoeting eindigde met een welgemeende knuffel. Vijf minuten later kreeg hij van Ahoy wat hij verdient. Een prachtig welkom door de Barney Army en wederom overmeesterde de emoties hem.

Vorig jaar november besloot Van Barneveld een einde te maken aan zijn carrière als profdarter. In december gaat hij op voor zijn laatste WK en zal hij daarin zijn laatste officiële leg gaan gooien. Tijdens het laatste televisietoernooi, de Players Championship Finals, haalde Barney de kwartfinale. Met een aantal prima wedstrijden liet de oude meester zien dat hij het kunstje nog steeds niet is verleerd. In Ally Pally zal Barney geen favoriet voor de titel zijn, maar met een klein beetje mazzel kan de Hagenees nog heel ver komen.

Johan Sepers – RTL7 Darts

1 VIDEO

/ MEER NIEUWS

Voorspel The Masters 2020
Veel dartkenners kenden een teleurstellend WK en eindigden laag op de ranglijst met voorspellingen. Maar nu is er een nieuwe kans: The Masters 2020! De winnaar krijgt een plekje op onze Wall of Fame!
Lees meer
Van Barneveld: 'Was liever nog drie à vier jaar doorgegaan op het hoogste niveau'
Raymond van Barneveld is geen professioneel darter meer. Hij leverde begin januari zijn tourkaart in en is nu bezig aan zijn afscheidstour. Toch had de vijfvoudig wereldkampioen het liever anders gezien.
Lees meer
Van Barneveld begint afscheidstour met zege, Van Gerwen wint na comeback van Price
Raymond van Barneveld is zijn afscheidstour begonnen met een ruime zege op Wayne Mardle. Tijdens de Kings of Darts in Den Bosch was hij met 6-1 te sterk. Michael van Gerwen won na comeback van Gerwyn Price.
Lees meer
Van Gerwen lacht om kritieken: 'Ga inderdaad veel last krijgen van nieuwe darts'
Michael van Gerwen staat voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. Hij stapte over naar Winmau en gaat met nieuwe pijlen gooien. Veel mensen, waaronder Phil Taylor, vrezen dat de Nederlander zijn oude niveau niet meer gaat halen, maar daar lacht hij zelf om.
Lees meer
Wright over succesvolle WK-pijlen: 'Ik hou ze tot ze gaan vervelen'
Peter Wright staat bekend als de speler die continu van darts wisselt en daar zal hij niet mee stoppen. Ook de pijlen waarmee hij het wereldkampioenschap won, zal hij niet de rest van zijn carrière gaan gebruiken.
Lees meer
Twijfels zijn weg bij Wright: 'Vroeger vroeg ik me af of ik wel majors kon winnen'
Voor Peter Wright begint een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. De Schot kroonde zich begin januari tot wereldkampioen en gaat vol zelfvertrouwen het nieuwe jaar in.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken