/ Nieuws

WRIGHT REKENT AF MET VAN GERWEN EN IS WERELDKAMPIOEN!

PDC World Championship

01-1-2020 22:02

Peter Wright heeft zich na een fantastische finale voor de eerste keer gekroond tot wereldkampioen darts. De 49-jarige Schot nam revanche voor zijn verloren WK-finale van 2014 door met 7-3 in sets af te rekenen met Michael van Gerwen.

Wright mocht beginnen aan de wedstrijd, maar zag Van Gerwen na gemiste pijlen op de dubbel direct op voorsprong komen. De Schot kreeg in de tweede leg een nieuwe kans vanaf tops en wist nu wel toe te slaan. Aangezien de resterende legs met de darts mee gingen, kwam 'Snakebite' op een 1-0 voorsprong in sets. In het tweede bedrijf wisten beide heren hun eerste leg te houden, waarna Wright via een 81-check out een break wist te forceren. Hij verzilverde zijn break door via tops de tweede set in de wacht te slepen.

Na de tweede onderbreking vloog Van Gerwen uit de startblokken. Via een 11-darter, 13-darter en 11-darter op rij kwam de Nederlander op het scorebord. Ook de vierde set ging naar 'Mighty Mike'. Via een 140-finish kwam hij nog wel op achterstand, maar omdat drie van de daaropvolgende vier legs zijn kans op gingen kwam Van Gerwen op 2-2 in sets.

In de vijfde set leek de Nederlander door te gaan drukken, maar bij een 1-1 stand miste de drievoudig wereldkampioen zes pijlen om te breaken. Wright sloeg een leg later wel toe vanaf 96, waardoor hij zijn eigen set wist te behouden. De Schot nam het momentum over van Van Gerwen en speelde een uitstekende zesde set. Via twee breaks won de nummer zeven van de wereld de set met 3-0 en kwam hij op een 4-2 voorsprong. 

In het zevende bedrijf gingen de eerste twee legs met de darts mee, waarna Van Gerwen via een 'grotemannen-finish' vanaf 84 wist te breaken. Door zijn eigen leg te behouden bracht hij het verschil terug tot 4-3. In de eerste leg van de achtste set produceerde 'MvG' vanaf 124 zijn eerste 'ton plus finish'. Aangezien de daaropvolgende drie legs met de darts mee gingen, kwam het aan op een beslissende vijfde leg. Van Gerwen kwam als eerste op de dubbel, maar miste. Wright sloeg via dubbel 16 wel toe.  

Wright mocht beginnen aan het negende bedrijf en kwam via dubbel 8 op 1-0. Van Gerwen kwam via een 128-finish op gelijke hoogte en kreeg drie pijlen om te breaken. Opnieuw miste 'MvG' waardoor Wright op 2-1 kwam. Van Gerwen won met enig fortuin de vierde leg, waardoor er opnieuw een vijfde leg gespeeld moest worden. De Nederlander kreeg opnieuw kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Via dubbel 5 kwam Wright op één set van de overwinning.

In het tiende bedrijf slaagde Wright er direct in om de leg van Van Gerwen af te pakken. De Nederlander antwoordde bijna met een perfecte leg. Na twee maximale scores miste hij dubbel 12 voor een negendarter. Via dubbel 6 kwam Van Gerwen alsnog op gelijke hoogte. 'Snakebite' was hier niet van onder de indruk en wist opnieuw te breaken. Na een uitstekende laatste leg gooide de Schot via dubbel 10 de wedstrijd definitief in het slot en won hij zijn eerste wereldtitel.  

Bekijk ons toernooicenter voor meer informatie over het WK Darts

Door: Casper Timmers

1 | SAMENVATTING
2 Van Gerwen: 'Deze neem ik op de kin en de volgende keer sta ik er weer'
3 Wright wil meer na wereldtitel: 'Ik zal Van Gerwen gaan opjagen'

/ MEER NIEUWS

Voorspel The Masters 2020
Veel dartkenners kenden een teleurstellend WK en eindigden laag op de ranglijst met voorspellingen. Maar nu is er een nieuwe kans: The Masters 2020! De winnaar krijgt een plekje op onze Wall of Fame!
Lees meer
Van Barneveld: 'Was liever nog drie à vier jaar doorgegaan op het hoogste niveau'
Raymond van Barneveld is geen professioneel darter meer. Hij leverde begin januari zijn tourkaart in en is nu bezig aan zijn afscheidstour. Toch had de vijfvoudig wereldkampioen het liever anders gezien.
Lees meer
Van Barneveld begint afscheidstour met zege, Van Gerwen wint na comeback van Price
Raymond van Barneveld is zijn afscheidstour begonnen met een ruime zege op Wayne Mardle. Tijdens de Kings of Darts in Den Bosch was hij met 6-1 te sterk. Michael van Gerwen won na comeback van Gerwyn Price.
Lees meer
Van Gerwen lacht om kritieken: 'Ga inderdaad veel last krijgen van nieuwe darts'
Michael van Gerwen staat voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. Hij stapte over naar Winmau en gaat met nieuwe pijlen gooien. Veel mensen, waaronder Phil Taylor, vrezen dat de Nederlander zijn oude niveau niet meer gaat halen, maar daar lacht hij zelf om.
Lees meer
Wright over succesvolle WK-pijlen: 'Ik hou ze tot ze gaan vervelen'
Peter Wright staat bekend als de speler die continu van darts wisselt en daar zal hij niet mee stoppen. Ook de pijlen waarmee hij het wereldkampioenschap won, zal hij niet de rest van zijn carrière gaan gebruiken.
Lees meer
Twijfels zijn weg bij Wright: 'Vroeger vroeg ik me af of ik wel majors kon winnen'
Voor Peter Wright begint een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan. De Schot kroonde zich begin januari tot wereldkampioen en gaat vol zelfvertrouwen het nieuwe jaar in.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken