/ Nieuws

Het avontuur van Jacklin bij de BDO

17-3-2020 16:55

Des Jacklin stapte vandaag op als voorzitter van de BDO. De Engelsman kende een erg roerige tijd bij de bond met vooral veel dieptepunten. Zo verliep het avontuur van Jacklin bij de BDO.

De start
In augustus 2018 ging Jacklin het avontuur aan. De bond, die steeds meer achter de feiten aanliep, had nieuwe energie nodig. Jacklin begon vol enthousiasme en voerde direct veranderingen door. Zo werden bijvoorbeeld alle restricities voor PDC-spelers opgeheven, waardoor zij zonder problemen mogen deelnemen aan BDO-toernooien.

De BDO moest door die maatregel toezien hoe veel topspelers overstapten naar de concurrent. Een paar maanden later klapte de bom met het vaste scheidsrechterteam. "Ik ben het niet volledig eens met de richting die de BDO nu op wil", zei scheidsrechter Marco Meijer na zijn beslissing om te stoppen bij de BDO.

In augustus 2019 werd bekend dat het laatste WK op het iconische Lakeside is gespeeld. Jacklin besloot het toernooi naar de O2 Arena in Londen te halen, tot onvrede van veel spelers. "Dit is een van de slechtste beslissingen", zei Martin Adams, BDO'er in hart en nieren, over dat besluit.

BDO World Masters
Weer een maand later kreeg Jacklin opnieuw veel spelers over zich heen. Hij veranderde de kwalificatiecriteria voor de BDO World Masters. Zo verloren topspelers hun geplaatste status en moesten alle deelnemers inschrijfgeld betalen. Veel spelers wilden het toernooi boycotten.

Tijdens de World Masters was de onrust nog niet voorbij. Spelers werden onverwacht geconfronteerd met een contract, waarmee spelers verboden werd deel te nemen aan het PDC WK. Ook de loting was een puinhoop. Er bleken valse namen te zijn toegevoegd en aanwezige namen te ontbreken. 25 minuten voor de start van het toernooi werd er opnieuw geloot.

Het WK
Het slechte nieuws werkte door richting het WK. De BDO kon geen hoofdsponsor vinden en nog geen twee maanden voor de start van het toernooi was slechts 9% van de kaarten verkocht. Daarnaast kreeg de BDO nog een grote klap te verwerken van de WDF. De overkoepelende dartsorganisatie liet weten BDO-toernooien niet meer te erkennen.

Ook tijdens het BDO WK Darts bleek er geen stijgende lijn in te zitten. Jacklin liet zich nauwelijks zien op zijn toernooi en later bleek waarom. De financiële problemen waren zo groot dat bedrijven niet meer betaald konden worden en het prijzengeld flink werd verlaagd. Wereldkampioen Wayne Warren kreeg 23.000 pond, terwijl zijn voorganger met 100.000 pond de deur uitliep.

De toekomst
Wat er nu gaat gebeuren met de BDO is niet bekend. Het is wel zeker dat de opvolger van Des Jacklin voor een enorme klus staat.

1 | Heeft de BDO nog bestaansrecht? 'Ik denk het niet'

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Welcome to LiveWall! This is your first social media post. Change your settings for getting more social posts
Welcome to LiveWall! This is your first social media post. Change your settings for getting more social posts
Welcome to LiveWall! This is your first social media post. Change your settings for getting more social posts
See How To Make A Snowboard | Whitelines Snowboarding
How To Improve Your Riding On A Snowboard
My 2017 Snowboard Gear List
/// Meer bekijken