/ Nieuws

Twee spelers van het jaar bij de PDC

22-1-2016 00:11

Voor één avond werden de pijlen aan de kant gelegd, de dartsshirts thuisgelaten en kwamen de smokings tevoorschijn. Vanavond was het jaarlijkse gala van de PDC. Hierbij werden enkele awards uitgereikt op basis van prestaties in 2015. Michael van Gerwen mocht de eerste prijs in ontvangst nemen, namelijk de Best Pro Tour Player. De Nederlander eindigde op nummer 1 van de Pro Tour Order of Merit en was veruit de beste op de vloer.

Daarna ging het om de Televised Performance of the Year. Deze prijs hield in welke speler de meeste indruk maakte in een veelbesproken partij. James Wade werd genomineerd dankzij zijn prachtige overwinning op Phil Taylor in de halve finale van de World Matchplay. Ook Robert Thornton kreeg een nominatie. De Schot had deze te danken aan zijn overwinning op Michael van Gerwen tijdens de finale van de World Grand Prix. Michael van Gerwen kreeg een nominatie na zijn mooie comeback in de finale van het European Championship tegen Gary Anderson. Ten slotte was de halve finale van het afgelopen WK een nominatie waard voor Anderson. 'The Flying Scotsman' gooide hier een 9-darter en was fenomenaal tegen Jelle Klaasen. De prijs ging uiteindelijk naar 'The Thorn'.

Eén van de leukste categorieën is The Best Newcomer. Elk jaar komen er nieuwe spelers naar de PDC en elk jaar is er één die zich echt in de top nestelt. Genomineerd voor deze categorie waren: Alan Norris, Dimitri van den Bergh, Andy Boulton en Jeffrey de Zwaan. Het was geen verrassing dat de Engelsman deze award in ontvangst mocht nemen. Alan 'Chuck' Norris won in zijn eerste jaar één Players Championship, gooide twee 9-darters, werd kwartfinalist op het afgelopen WK en steeg naar plek 37 op de Order of Merit.

Dan was het tijd voor de Fans' Player of the Year en de PDPA Players' Player of the Year. Fans konden de afgelopen dagen stemmen op hun favoriete speler. Met 38% van de stemmen mocht de back-to-back wereldkampioen deze in ontvangst nemen: Gary Anderson. De speler van de PDPA werd Michael van Gerwen, met 37% van de stemmen. Hierbij mochten enkel de spelers van de PDC stemmen.

Genomineerd voor de PDC Young Player of the Year waren Michael Smith, Benito van de Pas, Jamie Lewis en Max Hopp. Ook hier kon geen misverstand over bestaan. De Engelsman Michael Smith won deze prijs doordat hij vorig jaar twee Euro Tour-zeges op zijn naam schreef en de Top 8 van de Order of Merit binnenstormde. 'Bully Boy' gaan we tevens ook terugzien in de Premier League dit jaar.

Ten slotte ging het om de grootste award van de avond. Wie werd de PDC Player of the Year? Een award die elke speler wel in zijn prijzenkast wil hebben. Voor het eerst in de geschiedenis kon er geen keuze gemaakt worden. Michael van Gerwen en Gary Anderson mogen deze prijs en eer delen.

2016 PDC Annual Awards
Best Pro Tour Player
Michael van Gerwen - £215,000 en tien toernooiwinsten

Televised Performance of the Year
Robert Thornton - World Grand Prix finale

Best Newcomer
Alan Norris - Players Championship winnaar, World Championship kwartfinalist & nummer 37 van de PDC Order of Merit

Fans' Player of the Year
Gary Anderson - met 38% van de stemmen

PDPA Players' Player of the Year
Michael van Gerwen - met 37% van de stemmen

Nine-Dart Club
Gold Pin Badges (9-darters op televisie): 
Phil Taylor, Dave Chisnall, Gary Anderson

Silver Pin Badges (9-darters op de vloertoernooien):
Alan Norris (x2), Dyson Parody, Andrew Gilding, Simon Whitlock, Ian White (x2), Kyle Anderson, Nathan Derry, Jeffrey De Zwaan, Cristo Reyes (x2), Darren Johnson, Benito van de Pas, Matt Dicken, Dirk van Duijvenbode, Devon Petersen, James Wade, Peter Wright, Max Hopp, Magnus Caris, Simon Preston, Kim Huybrechts, Jamie Lewis, Michael van Gerwen, Phil Taylor

PDC Young Player of the Year
Michael Smith - Tweevoudig European Tour event winnaar, Grand Slam of Darts halve finalist & nummer 8 van de PDC Order of Merit

PDC Player of the Year
Michael van Gerwen & Gary Anderson

Door: Davey de Haze

/ MEER NIEUWS

Ilagan gooit negendarter, tegenstander Malicdem juicht net zo hard mee (video)
Lourence Ilagan gooide tijdens de Asian Tour een perfecte leg. De Filipijnse darter nam het op tegen Noel Malicdem toen hij de negendarter gooide. Zijn landgenoot juichte net zo hard mee.
Lees meer
Spannend weekend voor Van der Voort en Meulenkamp met oog op Matchplay
Het wordt een spannend weekend voor verschillende darters. Aankomend weekeinde wordt namelijk de Czech Darts Open gespeeld, het laatste toernooi voor de cut-off date voor de World Matchplay. Het zijn nog drie plaatsen over.
Lees meer
Wade wint vierde PDC-titel van het jaar met PC18
James Wade heeft zijn vierde PDC-titel van het jaar gewonnen. De Engelsman was de sterkste tijdens de Players Championship 18 na een zege op Jose de Sousa.
Lees meer
Meulenkamp grijpt naast finaleplaats na sterk optreden op PC17
Ron Meulenkamp heeft net naast de finale van de Players Championship 17 gegrepen. De Nederlander strandde de halve finale na een nederlaag tegen Nathan Aspinall.
Lees meer
Van Gerwen probeert tijdens demo enkel op speciale manieren te finishen
Michael van Gerwen probeert tijdens een demo het publiek en zichzelf te vermaken door finishes op de meest rare manieren uit te gooien. Ook tijdens het Ostsee Darts Gala deed de Nederlander dat.
Lees meer
Wattimena, De Zwaan en Van der Voort naar Austrian Darts Championship
Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Vincent van der Voort gaan naar de Austrian Darts Championship. Zij wisten de finaleronde van het Europese kwalificatietoernooi te doorstaan en pakten zodoende een startbewijs voor het EuroTour-toernooi.
Lees meer

/ VIDEO'S

/ SOCIAL

Ja, zo wint iedereen het bracket natuurlijk. https://t.co/ueCulGK7ac
Thanks guys , was a great night all round!! @RW_Birmingham https://t.co/figScDVex9
???????? https://t.co/seIMxwDVXa
/// Meer bekijken